Oppskrift på et nytt liv

Her er oppskriften på hvordan du dropper ut av bolig-, jobb- og stresskarusellen. For alltid.

Fri og glad, fjernt fra tjas og mas. Foto: Yarik Mission
Fri og glad, fjernt fra tjas og mas. Foto: Yarik Mission Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år skjer det samme. Jeg føler at jeg vil dø når den drittmobilen setter i gang vekkerklokka. Det er vondt å få kaffen i espressokjelen - fordi jeg er så trøtt at jeg ikke får øya nok opp til å få fyrstikkene inn som stilaser, og jeg ser knapt i tussmørket.

Ungen har naturligvis forsovet seg og skal på tur til nulte time og må ha kakao og matpakke. Så stapper jeg strømregninga, restskattgiroen, studielånet og brevet om renteøkning i veska slik at jeg kan betale regningene på jobb (for jeg rakk det ikke i går for da fulgte jeg miniputtene på fotballkamp) og tar nødvendighetstelefonene på veien - mens novembervinden vrenger paraplyen og slenger noen våte kastanjetreblader i fleisen på meg.

Når jeg kommer hjem - og da er det mørkt som en sekk, så rekker jeg akkurat å lage fiskegryte og vaske parkdressen til guttungen før jeg setter mobilen på vekking klokka 7 og kollapser.

- Colombia, tenker jeg da. - Cartagena de Indias. Nå kommer jeg.

Mange flytter, mange vender hjem

I fjor flyttet 21.709 nordmenn ut av landet, og dette tallet er ikke så ulikt det som er registert av utflyttinger de siste ti årene. Dette ifølge SSB.

De fleste som flytter ut flytter til Europa. Deretter kommer Asia og Amerika som nummer to og tre på listen på ønsket kontinent. Men svært mange av de som de siste 15 årene har flyttet ut har kommet tilbake til Norge igjen.

Her, i den fantastiske småbyen Barichara, vil jeg bo. Foto: Inga Holst - private, ikke til gjenbruk
Her, i den fantastiske småbyen Barichara, vil jeg bo. Foto: Inga Holst - private, ikke til gjenbruk Vis mer


Selg boligen

Boligprisene har steget til himmels. Og stiger fortsatt. Bare siden september i fjor har prisene på leiligheter økt med 18,7 prosent og eneboliger med 15,6 prosent. Og drar man linjene tilbake til 1992 har man sett en vekst på 354 og 232 prosent på henholdvis leiligheter og eneboliger. Dermed kan mange nå sitte med en bolig som er betydelig mer verdt enn hva de en gang ga for den.

Det får også jeg. Jeg regner med at jeg vil ha en halv million på bok dersom jeg selger boligen i Oslo nå. Ettersom jeg har bodd i Colombia, vet jeg at man kan få fantastiske hus med papaya- og mangotrær i hagen til så lite som 150.000 kroner. Og det er ikke bare der man får billige hus.

Journalist i magasinet Bolig i utlandet, Hans Kristian Krogh-Hansen, mener man kan få mye for pengene i land i Afrika og Sør-Amerika.

- Tunis kan være interessant. Her er det lovendringer på gang og man kan få mye for pengene. Mange i Storbritannia har også begynt å se på bolig på Kapp Verde. Jeg tror også Brasil og Argentina er interessante. Brasil er inne i en formidabel vekstperiode, mens det ennå er tidlig i Argentina, sier Krogh-Hansen.

Les mer:
Hva er boligen din verdt-kalkulator
Et hett, hett boligmarked
BLOGG: Jeg, en halvmillionær

Oppholdstillatelse?

Restriksjoner på innvandring er det ikke bare i Norge. Jeg kan riktignok reise til Colombia og være der i 90 dager. Men skal jeg være der lenger, må jeg søke om tillatelse til det. Og der, som her, må jeg vise at jeg har økonomisk ryggdekning til å være der.

Nyttig:
UDs Landsider

Å leve

Jeg skal ha ganske mye penger for å kunne leve av renteinntekter. Dersom jeg kjøper meg et flott hus må jeg ut med 150.000 kroner. Dermed har jeg 350.000 kroner igjen. I Colombia vil en journalist- eller akademikerlønn ligge 500 dollar i måneden, og for dette kan jeg spise lunsj på restaurant hver dag.

Setter jeg de 350.000 kronene i banken får jeg 3.31 prosent rente fra Bank2, men jeg må også betale utbytteskatt av fortjenesten. Reellt sett vil jeg jeg derfor kun få 2 prosent rente på sparepengene mine. Det er ikke mye å leve av ikke en gang i Colombia. I Egypt derimot lever mange på en lønn på 500 kroner i måneden, men selv ikke der vil jeg kunne leve av renteinntekter. Dermed må jeg ha jobb.

Likevel: Økonomene i DinSide anbefaler meg å plassere sparepenger og andre gevinster bredt, trygt og på et sted der det er muligheter for at de vokser. De foreslår at jeg deler pengene fra boligsalget i tre deler; en del bør settes et sted med høy avkastning, en del med middels avkastning og risiko og en del på et trygt og tilgjengelig sted.

Sparing i aksjefond er mest utsatt for store svingninger, men kan gi høy avkastning. En beregning fra Verdipapirfondenes forening viser at dersom du i 1969 satte 1.000 kroner inn på et gjennomsnittlig norsk aksjefornd ville disse ha vært verdt 40.153 kroner i dag. Den samme tusenlappen ville ha gitt deg 20.228 kroner i et globalt fond. I banken ville den ha ha vokst til 8.198 kroner.

Skatteetaten lar ikke noen tjene penger helt gratis. De opplyser om at jeg må betale utbytteskatt på norske plasseringer.

- Vurder også pengeplasseringer i utlandet, sier økonomene. - Men ikke glem risikoaspektet.

Les mer:
Se sparerentene her
Reisejobbene

Pensjon

Ut av landet?

Kunne du tenke deg å emigrere? (Avsluttet)
Ja, ja, ja!!!(47%) 536
Har lyst, men det får bli i fremtiden(35%) 397
Aldri i livet. Norge er verdens beste.(18%) 206
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Flytter jeg nå, før jeg har rukket å jobbe i 20 år, risikerer jeg å måtte spise bønner og ris på mine gamle dager. Selv om jeg antakelig bor i Cartagena og har 320 soldager i året, så blir jeg likevel sulten og har like lyst på et glass rum da som nå. Slik er nemlig reglene. Så snart jeg melder flytting, så melder jeg meg ut av folketrygdordningen.

Velger jeg å vente så lenge at jeg har jobbet 20 år i Norge, får jeg pensjon fra Norge. Velger jeg å flytte til for eksempel Spania, vil jeg også ha rett til pensjon gjennom EU/EØS-samarbeidet. Men jeg kan også sjekke mulighetene for privat pensjonssparing i Colombia.

Nyttig:
Folketrygd i utlandet

Les mer:
Alderdom i utlandet

Forsikring

Når jeg flytter til Colombia, eller hvor som helst ellers, reiser jeg fra retten til helsetjenester i Norge. Dermed må jeg sørge for privat helseforsikring. Velger jeg meg et EU/EØS-land vil jeg ha samme rettigheter som borgere i dette landet. Men også i Colombia er det førsteklasses helsestell, men akkurat som utlendinger uten tilknytning til Norge må betale for slike tjenester her, må jeg betale belage meg på å betale også der. Dermed må jeg ha helseforsikring.

Det er en rekke selskaper på markedet som tilbyr forsikringer, blant andre William Russel Group, Bupa International, InterGlobal Insurance Services og GoodHealth, ALC. Den rimeligste varianten for en person i min aldersgruppe starter på cirka 1.320 kroner og avtalen har mange forbehold.

Jeg vil hjem!

I perioden 1992-2002 flyttet over 116.000 nordmenn til utlandet. 104.713 valgte å vende tilbake til Norge noen år seinere. Slik utlendinger i Norge kan slite med å komme inn på arbeidsmarkedet, skaffe seg nettverk og lære seg språk, vil også nordmenn i utlendighet slite.

Problemene blant de 20.000 nordmennene bosatt sør i Spania var så store at Barne- og familiedepartementet satte inn en sosionom til å kartlegge vanskene. Alkoholisme og manglende språkkunnskaper og sosialt nettverk gikk igjen blant vanskene.

Til tross for at språket sitter, så vil jeg kanskje savne familien, de trivelige og tøysete kollegaene og de lyse sommernettene. Det er derfor også lurt å sørge for at jeg har mulighet til å vende hjem, dersom jeg ble sittende alene på balkongen og drikke marguaritas fra klokken 8 om morgenen. Eller kanskje prøve det ut først, se hvordan et splitter nytt liv kan arte seg, i kun ett år?

Prøveår

Et prøveår er ganske enkelt å få til. Jeg kan:

 • Spare: Si opp abonnementene på avisene, jobbe ekstra og selge bilen. Masse penger spart.
 • Leie ut leiligheten skattefritt: Det er spesielle regler for slikt, men jeg kan leie ut boligen for en god slump penger skattefritt i inntil et halvt år.
 • Permisjon: Mange arbeidsgivere, også mine, er positivit innstilte til arbeidstakere som ønsker et friår. Velger jeg å få et barn til kan jeg få omsorgspermisjon i inntil to år.
 • Jobb underveis: Det er også mulig å jobbe underveis under et friår. Det finnes haugevis av organsiasjoner som tilbyr fri bolig dersom jeg bidrar.
 • Les mer:
  ABC i friår

  Kilder: Lignings ABC/Utland, førstehånds intervjuer og artikler fra DinSides arkiver. Denne saken er tidligere publisert på DinSide.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer