Oppskrytte skattefradrag

SKATT: Selv om mange kan spare tusenlapper på å saumfare Lignings-ABCen etter fradragsposter, er det slett ikke sikkert at det gjelder deg. Her kan du sjekke hvilken gruppe du er i.

Publisert
Sist oppdatert[Ugjyldig objekt (NAV)]


Så lenge totalsummen av fradragene dine ikke overstiger minstefradragets størrelse, blir fradragene konsumert av minstefradraget. Og dessverre, dette er situasjonen for de aller fleste av oss.

Før du leser side opp og side ned om de utallige fradragene, bør du derfor først sammenligne størrelsen på dine fradragsposter med størrelsen på minstefradraget, og så bør du sjekke om du har hatt utgifter som du kan trekke fra i tillegg.

Hvor stort er minstefradraget?

Minstefradraget vil i de fleste tilfeller være forhåndsutfylt i selvangivelsen for lønnstakere og pensjonister. Minstefradraget skal uansett utgjøre 24 prosent av inntekten din (lønn, pensjon og bidrag), men er begrenset både nedad og oppad:

  • Du får minimum 4.000 kroner,
  • og maksimalt 45.700 kroner i fradrag.
Har du større utgifter enn det som dekkes av minstefradraget, kan du likevel kreve fradrag for dine dokumenterte faktiske utgifter.

Trykk her for å se hvilke utgifter du kan kreve fradrag for - i stedet for vanlig minstefradrag

Trykk her for å se hva du kan kreve i tillegg til minstefradragetMer om minstefradraget

Det er utgiftene til inntektservervelse som er fradragsberettigede. For eksempel utgifter til hjemmekontor, arbeidsklær, verktøy og faglitteratur, samt utgifter i forbindelse med flytting for å overta en ny stilling.

Som vanlig lønnstaker eller pensjonist får du imidlertid et ferdig utfylt fradrag i din alminnelige inntekt. Dette er er altså minstefradraget - og gjør at du slipper å dokumentere alle dine utgifter.

Du taper ikke penger på å kreve fradrag i stedet for minstefradraget

Har du faktiske utgifter som overstiger minstefradraget, vil det altså lønne seg å føre opp disse i stedet. Enkelte er likevel redde for at de vil tape penger på å føre opp fradrag - dersom en fradragspost vil bli avvist av likningskontoret.

Eksempel: La oss si at du krever fradrag for utgifter på 56.600 kroner, men ikke får godkjent en utgiftspost som utgjør 30.000 kroner.

Denne frykten er imidlertid helt ubegrunnet, noe vi tidligere har fått bekreftet fra Skattedirektoratet:

- Du skal minimum få et beløp tilsvarende minstefradraget, sier Lise Halvorsen ved Skattedirektoratet. Du bør likevel kontrollere at dette er gjort. Når du krever fradrag for faktiske utgifter i stedet for minstefradraget, endrer du ligningen. På grunn av stort arbeidspress i etaten kan feil forekomme.

- Skulle dette ramme deg, er det uansett bare å ta kontakt med ligningskontoret, så vil feilen bli rettet, avslutter Halvorsen.

Trykk her for å se hvilke utgifter du kan kreve fradrag for - i stedet for vanlig minstefradrag

Trykk her for å se hva du kan kreve i tillegg til minstefradraget

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer