Oppsvulmet mage kan være sopp

For høyt sukkerinntak er en av grunnene til en ny folkesykdom.

Publisert
Sist oppdatert

Har du oppsvulmet mage? Da kan du være rammet av sukkersoppen candida albicans. Soppen lever i tarmen og vokser i takt med økt sukkerinntak - og fordi vi spiser altfor mye sukker kan vi bli syke av den.

- I og med at vi spiser så mye sukkerrik og stivelsesrik mat får soppen for mye næring og det blir en overvekt av candida. Det blir en ubalanse i tarmfloraen og mange kjenner at de får gass i magen, sier sykepleier Bitten Jonsson til den svenske avisen Aftonbladet. Jonsson driver et behandlingssenter for sukkeravhengige, Bitten Jonsson Center.

Når soppen dør produseres det slaggprodukter som fører til trøtthet, oppsvulmet mage, forstoppelse og sug etter fet føde og sukker.

- Dette er veldig vanlig. Mange har en ubalanse i tarmfloraen og klager på at de har mageproblemer. Kjenner man seg oppblåst eller forstoppet bør man være oppmerksom på dette, sier Jonsson.

At flere og flere kvinner lider av en overvekst av candida albicans bekrefter ernæringsfysiologen Leif Östberg.

- Man betegner det faktisk som en folkesykdom. Det er spesielt kvinner som får candida-infeksjoner, uten å være klar over det, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.