«Jule-matvarer»

Opptil dobbelt så dyre som ellers i året

Med «jul» foran produktnavnet, blir prisen ofte høyere, men ikke alltid.

GJØR ET PRISHOPP: Polarbrød selger julehjerter på denne tida av året, og de er betydelig dyrere enn andre brødvarer fra samme produsent. Foto: Kolonial.no.
GJØR ET PRISHOPP: Polarbrød selger julehjerter på denne tida av året, og de er betydelig dyrere enn andre brødvarer fra samme produsent. Foto: Kolonial.no. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jule» ditt, og «jule» datt. Butikkene bugner av julebrød, julepostei, julesjokolade og julechips. Og, det er fort gjort å tenke at disse matvarene passer mye bedre å kjøpe nå enn vanlig traust leverpostei og melkesjokolade.

Du bør, imidlertid, tenke deg om før du legger disse julevarene i handlevogna. En prissjekk TV2 Hjelper deg nylig gjennomførte, viser at noen av disse juleproduktene er over dobbelt så dyre som samme produkt du kan kjøpe resten av året uten det «julete» navnet.

- Det kommer mange julevarer i butikkene før jul, fordi det er med på å få oss til å bruke mer penger enn vi ellers ville ha gjort. Vi lar oss friste av juleinnpakningene, julelogo og julemerker, sier markedføringsekspert Ragnhild Silkoset ved BI til TV2.

Dette er dyrere

Prisene er sjekket på Coop Mega, Kiwi, Meny og Rema 1000 i uke 47. Noen varer er billigere i juleversjon, men flesteparten er dyrere.

Ifølge TV2 er følgende julevarer dyrere enn ellers i året:

 • Maarud Julegull Rifla salt/paprika versus Maarud potegull salt/paprika: Opptil 54 prosent dyrere.
 • Laban nissefest versus Laba seigmenn: Opptil 52 prosent dyrere.
 • Nidar God jul versus Nidar Favoritter Stratos: Opptil 48 prosent dyrere.
 • Mills julepostei versus Mills Baconpostei: Opptil 49 prosent dyrere.
 • Tine Iskaffe Xmas Mocha versus Tine Iskaffe Mocha: Opptil 16 prosent dyrere.
 • Julehjerter versus Polarbrød Havre: Opptil 21 prosent dyrere.
 • Minde Julesjokkis versus Minde Sjokkis: Opptil 14 prosent dyrere, men hos Kiwi er den 5 prosent billigere.
DOBBEL PRIS: Julete chips er dyrere enn ellers.
DOBBEL PRIS: Julete chips er dyrere enn ellers. Vis mer

Noe er over dobbelt så billig også

Andre julematvarer som viser seg å være billigere, ifølge TV2s prissjekk er:

 • Gilde julepostei versus Gilde ovnsbakt leverpostei: Opptil 65 prosent billigere.
 • Brynild Julemix versus Brynild Supermix: Opptil 65 prosent billigere.
 • Delikat Julerødbet versus Delikat Rødbetsalat: Opptil 25 prosent billigere.
 • Julebrunost versus Fløtemysost: Opptil 3 prosent billigere, men hos Meny er den 12 prosent dyrere.

- Et øyeblikksbilde

Det er Meny som har den største prisforskjellen på flest produkter i prissjekken. Kommunikasjonssjef Kine Søyland iNorgesgruppen, som står bak både Meny og Kiwi, sier det trolig er tilfeldig.

- Prisene endrer seg hele tiden. Det er rene er bingoen. Det er en tøff periode med veldig store endring i prisen fra dag til dag, så jeg tror de prisene dere har sjekket er et øyeblikksbilde, sier Søyland til TV2.

Hun skjønner imidlertid at kunder kan reagere på prisforskjellen på de ulike varene, men viser til at produktene har annen form, litt annerledes innhold og ofte annen emballasje enn helårsvaren.

For eksempel seigmennene har nisselue og andre fasonger, så egentlig det er et litt annet produkt, ifølge henne.

- At noen varer er billigere enn originalvaren forklarer hun med tøff priskonkurranse. Særlig blant lavpriskjedene er det om å gjøre å være billigst. Da vil du nok oppleve nå i disse juletider at noen produkter blir veldig presset på pris og dermed faktisk blir billigere enn originalvaren, selv om de kanskje er dyrere i innkjøp inn til oss, sier Søyland videre.

Dette er også Dinsides erfaring. Priskriger kjedene imellom på typiske julevarer før jul, kan føre til svært lave priser på enkeltvarer, som da de for noen år tilbake solgte grøtris for 1 krone per pakke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer