Optimisme som kan svi

Folk mener et normalt rentenivå ligger mye lavere enn Norges Banks prognoser.

- Folk tror den langsiktige renten skal ligge mye lavere enn den historiske, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1-gruppen. Foto: SpareBank 1
- Folk tror den langsiktige renten skal ligge mye lavere enn den historiske, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1-gruppen. Foto: SpareBank 1 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele syv av ti mener at 3-5 prosent er et normalt nivå for boligrenten på lang sikt, ifølge en landsomfattende undersøkelse fra SpareBank 1 Gruppen. Folks oppfatning er ikke i tråd med signalene fra Norges Bank.

- Dagens unormalt lave rentenivå er et resultat av en helt spesiell økonomisk situasjon. De som planlegger med 3-5 prosent rente, vil få en kalddusj når dagens unntakstilstand er over, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1 Gruppen.

Spørreundersøkelsen er gjennomført mellom 12. og 16. februar, blant 1.050 respondenter.

Normalrentenivået i Norge har ligget langt over dette nivået. I perioden 1996 til 2008 lå den gjennomsnittlige boliglånsrenten på 6,3 prosent, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Norges Bank har også sagt at den betrakter dette som et norsk normalrentenivå.

Norge kan få nullrente

Spriket i oppfatningen av normalrenten mellom Norges Bank og folk flest er stor og utgjør opp mot tre prosentpoeng. I kroner og øre utgjør det 3.600 kroner per måned for et lån på to millioner kroner.

Vi går nå inn i en periode med ekstraordinært lave boliglånsrenter. Antakelig vil disse være på full fart opp igjen i 2010 - 2011, og alle som skal låne bør merke seg at Gjedrem ønsker seg en sentralbankrente på 5-6 prosent. Etter at bankene har tatt sin margin, vil boliglånskunder måtte betale ett prosentpoeng over dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer