Optimister lever lengre

En amerikansk studie viser at folk med en positiv holdning til det å eldes, lever lengre.

Publisert
Sist oppdatert

I studiet har forsere fulgt en rekke mennesker på femti og eldre i gjennomsnittlig 23 år, og testpersoner som viste en positiv holdning til det å eldes viste seg å leve gjennomsnittlig syv år lenger enn de med et mer pessimistisk syn på det.

Studiet, som har foregått i en by i Ohio, hadde 338 menn og 322 kvinner i alderen 50 og oppover blant forsøkspersonene. I 1975 ble deltagerne spurt om å gradere en rekke utsagn i forhold til sin egen holdning. Utsagnene kunne være: Ting blir verre ettersom jeg blir eldre , Jeg har like mye energi som i fjor , Når man blir eldre, blir man mer ubrukelig . 23 år senere ble resultatene sammenlignet med overlevelsesraten siden den første undersøkelsen.

Sammenlignet med folk som så det å bli eldre i et negativt lys, levde folk med et positivt syn i gjennomsnittlig 7,5 år lenger. Med i dette resultatet var det også innregnet andre faktorer som kan påvirke leve aldermen, eksempelvis: alder, kjønn, sosioøkonomisk status, ensomhet og generell helse.

Det viste seg at en optimistisk holdning til det å bli eldre, faktisk kunne være den sterkeste faktoren blant en rekke sunne vaner som forlenger levealderen. Til sammenligning, kan man fra annen forskning trekke at lavt blodtrykk og kolesterol-nivå kan forlenge livet med 4 år, mens andre sider ved en sunn livsstil, som mosjonering og ikke-røyking, kan vise seg og løegge til 1-3 år på levealderen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer