Ordensregler i borettslag

Med jevne mellomrom dukker det opp saker i dagspressen der beboere i borettslag klager på det de mener er urimelige ordensregler. I sommer hørte vi om et borettslag som satte forbud mot hakking av grønnsaker etter klokken 22.00! Kan borettslaget egentlig tillate seg alt når det gjelder utforming av lagets vedtekter?

Publisert

- Spørsmålet er ikke enkelt å svare på, men det fins uten tvil grenser for hvor langt et borettslag kan gå, sier Ivar Takle, jurist i OBOS, til DinSide.

Ifølge Takle er loven svært generell og det foreligger heller ikke mange rettsavgjørelser.

- Vi har, så vidt jeg vet, kun en avgjørelse fra Høyesterett som berører spørsmålet. Det gjaldt en leietaker som ble truet med utkastelse fordi hun hadde en katt. Damen vant saken med tre dommerstemmer mot to. Rettens flertall begrunnet avgjørelsen med at katten var en innekatt som ikke var til sjenanse for øvrige leietakere, sier han.

Samfunnsnorm

Husleieloven sier egentlig ingenting om hva slags regler et borettslag kanha. Det nærmeste den kommer er paragraf 22. Den lyder slik:

§ 22. Leierens ansvar for overholdelse av ordensregler. Leieren plikter å følge vanlige ordensregler som utleieren fastsetter til sikring av god husorden og forsvarlig behandling av eiendommen. Han er også ansvarlig for at slike ordensregler blir overholdt av hans husstand og andre i § 20 nevnte personer.

- Hva som er god husorden og forsvarlig behandling av eiendommen er det sikkert like mange meninger om som det er innbyggere i landet. Men kommer det til rettssak må vi ta utgangspunkt i at retten sammenligner med det den selv betrakter som samfunnsnormen. Det vil si det som regnes som normal takt og tone i et fellesskap. Retten vurderer selvsagt også om vedtekter kan betraktes som utidig inngripen i folks privatliv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer