Ørene forsvinner, men 0,50 består

Selv om 50-øringen snart er historie, blir ikke panten og prisene endret på papiret.

HÅPER PÅ ENDRING: Kommunikasjonsdirektør Randi Haavik Varberg i Norsk Resirk hadde håpet panten kunne bli endret, for eksempel til tre kroner. Men den skal fortsatt ligge på 2,50. Foto: Resirk
HÅPER PÅ ENDRING: Kommunikasjonsdirektør Randi Haavik Varberg i Norsk Resirk hadde håpet panten kunne bli endret, for eksempel til tre kroner. Men den skal fortsatt ligge på 2,50. Foto: Resirk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med 1. mai blir den norske 50-øringen verdiløs. Du vil ikke lenger kunne betale med den, og butikkene vil ikke gi deg den i veksel.

Men hva skjer da med panten på 2 kroner og 50 øre? Og priser som 29,50 og 9,90, nå som ører er historie?

Pent lite, faktisk.

Bare om du panter en flaske av gangen, kan du merke en forskjell.

Hva betyr krusedullene på 50-øringen? Og hva er det greiene det er bilde av på 50-lappen?

Mer i pant

– Foreløpig blir ikke pantesatsen endret, men vi tror det hadde vært smart å øke den. Vi sa fra om denne problemstillingen for et år siden, og har purret, forteller informasjonsdirektør Randi Haavik Varberg i Norsk Resirk til DinSide.

50-øringene forsvinner

 • Fra og med 1. mai vil du ikke lenger kunne bruke 50-øringene som betalingsmiddel.
 • Det finnes per i dag omlag 370 millioner 50-øringer i omløp, verdt 185 millioner kroner.
 • 50-øringen vi bruker i dag ble utgitt 16. september 1996, og viser kongekronen og et fabeldyr fra Urnes stavkirke i Luster kommune.
 • Beløp som slutter på 0,50 eller høyere skal rundes opp til nærmeste hele krone.
 • Beløp som slutter på 0,49 eller lavere, skal rundes ned til nærmeste hele krone. Potensielt 0 kroner.

 • De er ansvarlig for gjennomføringen av panteordningen, men har ikke makt til å endre pantesatsene. Det er det Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) som kan gjøre. Men de gjør det ikke.

  – Vi skal på sikt gjøre endringer i hele regelverket, men kommer ikke til å gjøre noe nå bare på grunn av 50-øringen, bekrefter seksjonssjef Kari Aa i Klif overfor DinSide.

  Mange flasker vil derfor fortsatt ha 2 kroner og 50 øre i pant, til tross for at 50-øringene forsvinner. Når du panter etter 1. mai vil summen derfor rundes oppover, i tråd med vanlige avrundingsregler. Vel og merke om du vil ha panten i kontanter.

  Og det er heller ikke slik at du får tre kroner per flaske, ettersom det er totalsummen som rundes av. Med mindre du panter én og én flaske, selvfølgelig. Da kan du få noen bonus-kroner, og kanskje et noe irritert butikkpersonale på kjøpet.

  GLAD: Handelsdirektør Thomas Angell i Virke er glad for 50-øringen forsvinner. Men han kan ikke love enklere priser av den grunn. Foto: Virke
  GLAD: Handelsdirektør Thomas Angell i Virke er glad for 50-øringen forsvinner. Men han kan ikke love enklere priser av den grunn. Foto: Virke Vis mer


  Fortsatt 0,50-priser

  Til tross for at 10-øringen for lengst har forsvunnet fra norske lommebøker, kjører butikkene priser som 9,90. Nå forsvinner også 50-øringen, og dermed hele øre-konseptet i kontantverdenen. Så kan vi nå bli kvitt komma-prisene?

  – Nei, mener handelsdirektør Thomas Angell i bransjeorganisasjonen Virke.

  Han viser til at alt statlige avgifter til valutaomregninger fortsatt opererer med øre, og har liten tro på at butikkene vil gi opp sine 0,90- og 0,50-pregede prislapper med det første.

  – Hvorfor har butikkene slike priser?

  – Det er rett og slett en psykologisk effekt. Det ser med første øyekast billigere ut. 101 kroner "er mye dyrere" enn 99 kroner. Slik er den menneskelige hjernen, svarer Angell.

  Svenskene kvittet seg med 50-øringen i 2010 – og vi ville at Norge skulle følge etter

  RIP: 50-øringen dør snart. Men ørene lever videre, på grunn av kortbetaling og nettbanker. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  RIP: 50-øringen dør snart. Men ørene lever videre, på grunn av kortbetaling og nettbanker. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


  Tape litt, tjene litt

  Når det gjelder pant, er det kunden som vinner på den forsvunnede 50-øring. Når butikken ikke kan gi deg 50-øringer, gir de deg et kronestykke. Som du kanskje husker fra mattetimen skal 0,5 rundes opp til 1.

  Når du handler kan det gå både opp og ned. For å ta et noe søkt eksempel: Koster noe 0,49 kroner, skal det nå i prinsippet bli gratis. En smågodt-ting, for eksempel, som Dagens Næringsliv skriver. Men koster noe 0,50 kroner, må du betale en hel krone i stedet.

  – Og betaler du med kort, blir det akkurat som før. Da trekkes det eksakte beløpet, forteller Angell.

  Butikk-kjedene frykter at den døde 50-øringen kan få økonomiske konsekvenser for dem. NorgesGruppen, som blant annet eier Spar, Kiwi, Meny og MIX, forteller at de moderne kassene med myntautomater nå må omprogrammeres. Dette skal koste "betydelige summer". De er også spente på hva slags andre konsekvenser den nye hverdagen bringer med seg, nå som de kan tape en 50-øring her og en 50-øring der, blant annet på grunn av den snodige pantesatsen.

  – Vi skal over hoppkanten, men ingen vet hvordan det blir å lande, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen til DinSide.

  – Dette kan få ganske store konsekvenser for oss. Det blir spennende å se hvor store.

  Hvordan fungerer egentlig kodebrikken til nettbanken din? Her er forklaringen!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer