Ørevoks skal ikke fjernes slik

Legene anbefaler at du dropper bruk av Q-tips når du skal fjerne ørevoks.

Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med mye ørevoks? Du er ikke den eneste. En 26-årig kvinne skriver følgende til Lommelegen:

«Jeg har så mye ørevoks, som klør og er ubehagelig. Jeg prøver å rense ørene med Q-tips regelmessig, men klarer ikke å bli kvitt plagene. Hva skal jeg gjøre?»

- Dropp bomullspinner!

- For det første bør du slutte å bruke bomullspinner! svarer lege Kåre Moen.

- De har en tendens til å trykke ørevoksen sammen og lenger innover i øregangene. I tillegg kan de irritere huden i øregangen slik at det faktisk lages mer ørevoks. De gjør som regel vondt verre, sier legen.

Forklaring på ørevoks

Skyll, ikke pirk

Moen anbefaler øreskylling for å fjerne voksen.

- Det er ofte den enkleste og mest skånsomme måten å fjerne ørevoks på. Du får kjøpt øreballong til dette bruk på apoteket, og du kan skylle deg selv hjemme. Hvis du synes det er vanskelig, eller hvis du ikke lykkes med å få ut ørevoksen, kan du avtale time til øreskylling hos legen din.

- Uansett bør du på forhånd dryppe deg i øret med matolje et par-tre dager. Matoljen hjelper til med å løse voksen fra huden i øregangen. Den kan sitte svært godt fast noen ganger, sier Moen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer