Oslo-kvinner er verdens sprøeste

Kvinner i Oslo har dårligere benbygning enn noe annet sted i verden. Annenhver Oslo-kvinne over 50 år vil på et tidspunkt brekke armer eller ben.

Publisert
Sist oppdatert

De overraskende tallene fra Folkehelseinstituttet viser at Oslo er på verdenstoppen i benskjørhet, eller osteoporose.

Men akkurat hvorfor damene i Oslo har denne tvilsomme æren, er forskerne litt usikre på. Det skyldes i alle fall ikke bare glatte fortau og sparsommelig strøing på vinterstid. De fleste benbruddene skjer nemlig med eldre kvinner innendørs.

Ingen forklaring- Vi har sammenliknet informasjon med mange studier i utlandet, men kan fortsatt ikke forklare hvorfor norske kvinner er spesielt utsatt for disse problemene.

- Benskjørhet er jo ikke et nytt fenomen. Men de siste årene har norske helsemyndigheter vært flinke og begynt å ta tak i dette problemet. Vi har nå et handlingsprogram mot osteoporose på plass, men trenger fortsatt politisk vilje for å få penger og gjennomføre disse tiltakene, forteller professor Jan Falch ved Aker Universitetssykehus til Mozon.

Slank og sprøHofter, håndledd og rygghvirvler er spesielt utsatt når benbygningen blir dårligere. Kvinner er mer utsatt enn menn, og lav kroppsvekt eller røyking er andre faktorer som øker riskoen for osteoporose.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.