Østrogen beskytter ikke mot demens

Østrogenbehandling av eldre kvinner ser ikke ut til å hjelpe mot demens. I en studie ser behandlingen ut til å gjøre mer skade enn nytte.

Publisert
Sist oppdatert

Mange kvinner har god effekt av behandling med hormoner for å komme seg lettere gjennom overgangsalderen. Men langstidseffektene av slik behandling et svært kontroversielt tema.

En av teoriene bak slik behandling er at hormonene kan redusere effektene av høy alder, som demens og sviktende hukommelse. Men nå viser amerikansk forskning at dette ikke ser ut til å være tilfelle.

Flere dementeDet er forskere ved det amerikanske prosjektet Women's Health Initiative Memory Study som nå har undersøkt effekten av hormonbehandling på eldre kvinner.

7000 kvinner mellom 65 og 79 år ble fulgt opp over en periode på ni år. Alle kvinnene brukte hormonbehandling, i form av østrogen eller en kombinasjon av østrogen og progesteron

Resultatene fra kvinner som brukte østrogen ble sluppet tirsdag i denne uken. Og tallene viser at behandlingen ikke har redusert kvinnenes risiko for demens eller mindre kognitive svekkelser.

28 av kvinnene på østrogen hadde fått diagnosen demens, mens det tilsvarende tallet i kontrollgruppen var 19 kvinner. På spørsmålet om mild mental svekkelse var det også langt flere i østrogengruppen som var utsatt for problemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer