Østrogen er det kritiske hormonet for maktbehov hos kvinner.
Maktbegjær, konkurranseinstinkt og dominans har tradisjonelt blitt assosiert med mannens kjønnshormon, testosteron.
En studie som nylig ble publisert i tidsskriftet Hormones and Behaviour, viser imidlertid at østrogen er en like stor pådriver for dominans og makt som testosteron, skriver Forskning.no.
Les også: Høyt testosteron gir god gevinst
Lite forskning på kvinner
- Kvinnens dominerende side har lenge blitt oversett i forskningen. Det lille av forskning som er gjort er basert på en mannsmodell, og det viste seg å være vanskelig å knytte testosteron til dominerende atferd og motivasjon hos kvinner, sier psykolog Steven Stanton ved University of Michigan, USA.
Han sier at østrogen kan ha en kraftig virkning på kvinners atferd, da det er en nær hormon-slektning til mannens testosteron. Selv om østrogen har blitt knyttet til dominans hos pattedyr, er det gjort lite forskning på hvordan hormonet påvirker kvinners atferd.
Les også: Dette tør du ikke spørre gynekologen om

Høyst maktbegjær høyst østrogen
Undersøkelsen gikk ut på å måle en rekke kvinners maktbehov, for så å måle østrogennivået gjennom spyttprøver fra kvinnene før og etter at de deltok i en konkurranse Det høyeste østrogennivået ble målt hos kvinnene som hadde størst maktbegjær.
Det viste seg også at kvinnene som vant konkurransen hadde et enda høyere nivå av østrogen i etterkant, mens taperne hadde et redusert østrogennivå rett etter konkurransen.
Les også: Kvinner, testosteron & sexlyst
Dominans hos single kvinner
- Funnene reflekterer hva vi har observert hos menn når det gjelder maktbehov og testosteron, forklarer psykologiprofessor Oliver Shultheiss, som også tok del i undersøkelsen. Han mener østrogen er det kritiske hormonet for maktbehov hos kvinner.
Koblingen mellom østrogen og behov for dominans var sterkest hos single kvinner og de som ikke tok p-piller, skriver Forskning.no.