Østrogen gir makt

Kvinnens kjønnshormon er like maktlystent som mannens testosteron, viser ny studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Østrogen er det kritiske hormonet for maktbehov hos kvinner.


Maktbegjær, konkurranseinstinkt og dominans har tradisjonelt blitt assosiert med mannens kjønnshormon, testosteron.

En studie som nylig ble publisert i tidsskriftet Hormones and Behaviour, viser imidlertid at østrogen er en like stor pådriver for dominans og makt som testosteron, skriver Forskning.no.

Les også: Høyt testosteron gir god gevinst

Lite forskning på kvinner

- Kvinnens dominerende side har lenge blitt oversett i forskningen. Det lille av forskning som er gjort er basert på en mannsmodell, og det viste seg å være vanskelig å knytte testosteron til dominerende atferd og motivasjon hos kvinner, sier psykolog Steven Stanton ved University of Michigan, USA.

Han sier at østrogen kan ha en kraftig virkning på kvinners atferd, da det er en nær hormon-slektning til mannens testosteron. Selv om østrogen har blitt knyttet til dominans hos pattedyr, er det gjort lite forskning på hvordan hormonet påvirker kvinners atferd.

Les også: Dette tør du ikke spørre gynekologen om

Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Høyst maktbegjær – høyst østrogen

Undersøkelsen gikk ut på å måle en rekke kvinners maktbehov, for så å måle østrogennivået gjennom spyttprøver fra kvinnene før og etter at de deltok i en konkurranse Det høyeste østrogennivået ble målt hos kvinnene som hadde størst maktbegjær.

Det viste seg også at kvinnene som vant konkurransen hadde et enda høyere nivå av østrogen i etterkant, mens taperne hadde et redusert østrogennivå rett etter konkurransen.

Les også: Kvinner, testosteron & sexlyst

Dominans hos single kvinner

- Funnene reflekterer hva vi har observert hos menn når det gjelder maktbehov og testosteron, forklarer psykologiprofessor Oliver Shultheiss, som også tok del i undersøkelsen. Han mener østrogen er det kritiske hormonet for maktbehov hos kvinner.

Koblingen mellom østrogen og behov for dominans var sterkest hos single kvinner og de som ikke tok p-piller, skriver Forskning.no.

Les også: Tolvåringer kan få p-piller

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer