Østrogen ingen kreft-trussel

- Østrogen er ingen stor brystkrefttrussel og reduserer tykktarmskreft. Det er synd at mange kvinner lider unødvendig i overgangsalderen når det finnes en effektiv og god behandling, sier overlege Ole Erik Iversen.

Publisert
Sist oppdatert

Sprikende forskningsresultater har skremt både leger og kvinner fra å bruke østrogen mot overgangsplager.

- Kvinner med plager i overgangsalderen, kan bruke østrogen i noen år uten frykt for å få brystkreft, sier avdelingsoverlege ved Kvinneklinikken ved Haukeland Sykehus i Bergen.

Han synes det er synd at mange kvinner som sliter med overgangsplager ikke bruker østrogen for å dempe symptomene fordi de er redde for å utvikle brystkreft. Iversen advarer kvinner mot å la seg skremme av det de leser og hører det siste innen bruk av østrogen og kreftrisiko.

- Mange fagfolk med meg er frustrert fordi mediene har en tendens til bare å fokuserer på det negative ved bruk av østrogen mot overgangsplager. Det positive drukner og det gjenstår et ubalansert bilde for publikum som vi leger bruker mye tid på å gjenopprette, sier Iversen.

Hvilke gode studier finnes?- Den nyeste studien er ikke nødvendigvis den beste. Dessuten, for å kunne fastslå årsaker til brystkreft, kan man ikke bare ta hensyn til enkeltstudier. Man kan heller ikke bruke alle typer undersøkelser. Den beste studien vi foreløpig har på brystkreft og østrogenbehandling, er en stor såkalt metananalyse som ble publisert i 1997 i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet. Der er resultater fra 51 enkeltstudier analysert på nytt. I alt omfattet studien 52 000 kvinner med brystkreft og 110 000 uten brystkreft, forteller Iversen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer