Østrogensalget stuper

Bruken av østrogenholdige preparater blant kvinner i overgangsalderen sank med 22 prosent i 2003. Professor Ole-Erik Iversen tror negative medieoppslag må ta mye av skylden. Børge Sildnes, Dagens Medisin

Publisert
Sist oppdatert

Antallet solgte doser østrogenholdige preparater som gis til kvinner som har plager i forbindelse med overgangsalderen ble kraftig redusert i 2003. Mens nedgangen i 2002 var på ni prosent, falt bruken av preparatene med ytterligere 22 prosent i fjor.

Det er den ferske årsstatistikken fra Nasjonalt folkehelseinstitutt som viser dette. Nedgangen i østrogenbruk er også hovedårsaken til at salget av legemiddelet i fjor hadde den laveste veksten på ti år.

Sammenheng
- Kan reduksjonen ha sammenheng med de negative presseoppslagene om østrogenbehandling?

- Ja, helt sikkert. Jeg er ikke overrasket og visste dette ville komme, sier professor og overlege Ole-Erik Iversen ved kvinneklinikken til Haukeland universitetssykehus.

Begrenset relevans
- Det har vært mange oppslag, men det har stort sett vært basert på den samme studien, en studie som har begrenset relevanse fordi den er gjort på amerikanske kvinner som er eldre enn norske brukere. Pasientene hadde også få plager og symptomer relatert til overgangsalderen, sier Iversen.

Professoren mener viktige nyanser fort drukner, og at de negative overskriftene har stor innflytelse på folk flest.

Bevisste kvinner
Sommeren 2002 ble en studie på effekten av østrogeninntak i overgangsalderen publisert. I kjølvannet av denne fulgte mange oppslag i norske medier, de fleste vinklet i disfavør av østrogenbehandlingen.

- Nedgangen kan nok skyldes at en del kvinner gjennom de mange medieoppslagene er blitt mer bevisste på hva de ønsker selv, sier seniorrådgiver Solveig Sakshaug ved Folkehelseinstituttet.

Norske retningslinjer
Folkehelseinstituttet tror tvilen som ble reist om hvorvidt østrogener hadde forebyggende effekt på hjerte-karsykdommer kan ha virket inn på praksisen. Etter hvert har også Statens legemiddelverk gått bort fra østrogen som førstevalg for å forebygge benskjørhet.

Folkehelseinstituttet har ikke tall på hvor stor del av østrogenet som ble gitt som forebyggende medisin og hvor stor del som ble gitt for å dempe plager som følge av overgangsalderen.

Professor Ole-Erik Iversen velger å vise til de norske retningslinjene: Tre til fem års behandling regnes som trygt. Behandling utover dette krever grundig drøfting av fordeler og ulemper, og må tilpasses den enkelte kvinnens situasjon, sier han.

Artikkelen er først publisert på www.dagensmedisin.no

Mozon 23.01.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer