Østrogensalget stuper

Bruken av østrogenholdige preparater blant kvinner i overgangsalderen sank med 22 prosent i 2003. Professor Ole-Erik Iversen tror negative medieoppslag må ta mye av skylden. Børge Sildnes, Dagens Medisin

Publisert
Sist oppdatert

Antallet solgte doser østrogenholdige preparater som gis til kvinner som har plager i forbindelse med overgangsalderen ble kraftig redusert i 2003. Mens nedgangen i 2002 var på ni prosent, falt bruken av preparatene med ytterligere 22 prosent i fjor.

Det er den ferske årsstatistikken fra Nasjonalt folkehelseinstitutt som viser dette. Nedgangen i østrogenbruk er også hovedårsaken til at salget av legemiddelet i fjor hadde den laveste veksten på ti år.

Sammenheng- Kan reduksjonen ha sammenheng med de negative presseoppslagene om østrogenbehandling?

- Ja, helt sikkert. Jeg er ikke overrasket og visste dette ville komme, sier professor og overlege Ole-Erik Iversen ved kvinneklinikken til Haukeland universitetssykehus.

Begrenset relevans- Det har vært mange oppslag, men det har stort sett vært basert på den samme studien, en studie som har begrenset relevanse fordi den er gjort på amerikanske kvinner som er eldre enn norske brukere. Pasientene hadde også få plager og symptomer relatert til overgangsalderen, sier Iversen.

Professoren mener viktige nyanser fort drukner, og at de negative overskriftene har stor innflytelse på folk flest.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer