Beste fastrentelån

Over 1.300 kroner måneden skiller billigste og dyreste fastrentelån

Interessen for å binde renten øker, viser ny undersøkelse.

BINDE RENTEN: Tåler ikke økonomien din enda en renteøkning, kan du forsikre deg ved å binde renten. Men, da bør du vite hvilken bank som har det beste fastrentetilbudet. Det har Dinside sjekket for deg. Foto: Eilin Lindvoll.
BINDE RENTEN: Tåler ikke økonomien din enda en renteøkning, kan du forsikre deg ved å binde renten. Men, da bør du vite hvilken bank som har det beste fastrentetilbudet. Det har Dinside sjekket for deg. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Norges Banks utlånsundersøkelse viser at etterspørselen etter fastrentelån øker for fjerde kvartal på rad. I tredje kvartal i fjor så vi den største økningen på flere år.

Forrige gang interessen rundt fastrentelån økte like mye som nå, var i 2015. Da var det mange som opplevde at boliglånsrenten falt under tre prosent for første gang, skriver Dagens Næringsliv.

FASTRENTEINTERESSE: Her kan du se utviklingen i etterspørselen etter fastrentelån. Foto: skjermdump/Dagens Næringsliv.
FASTRENTEINTERESSE: Her kan du se utviklingen i etterspørselen etter fastrentelån. Foto: skjermdump/Dagens Næringsliv. Vis mer

Med tanke på den ventede renteøkningen i mars, et halvt år etter sist gang styringsrenten økte, lurer du kanskje på om det kan lønne seg å binde renta på boliglånet ditt.

Ifølge Elisabeth Realfsen i Finansportalen, er den eneste gode grunnen til å binde renta at økonomien din virkelig ikke vil tåle en renteoppgang, for du vil mest sannsynlig betale mer med fastrente i forhold til flytende rente.

Skiller over 1.300 kroner måneden med fastrente

Dinside har sjekket prisene på fastrentelån fra landsdekkende banker. Vi har tatt utgangspunkt i et lånebeløp på 4 millioner kroner og en boligverdi på 6 millioner. Nedbetalingstiden er satt til 25 år, og låntaker er 40 år gammel. Renten er bundet i tre til fem år.

Sist vi sjekket prisen på fastrentelån, så vi at det skilte like over 1.100 kroner mellom billigste og dyreste boliglån. Denne gangen skiller det mer.

TOPP TI: Her er de ti beste fastrentelånene per 18. januar 2019. Foto: skjermdump/Finansportalen.
TOPP TI: Her er de ti beste fastrentelånene per 18. januar 2019. Foto: skjermdump/Finansportalen. Vis mer

Som du ser, er det nok en gang Fana Sparebank som kommer best ut med den laveste renten på 2,56 prosent og månedsbetaling på 18.004 kroner. Til sammenligning har NORDirektebank beste boliglån med flytende rente på 2,4 prosent og månedlig betaling på 17.684 kroner.

I andre enden av lista, på 30. plass, finner vi Sparebank 1 Hallingdal Valdres med høyeste rente på 3,23 prosent og månedbetaling på 19.347 kroner. Dette er 1.343 kroner mer enn hos Fana Sparebank.

Greit å vite om fastrentelån

Hvis du vil binde renten på lånet ditt, er det noen ting du bør vite. For det første gjentar vi at det historisk sett er billigere med flytende lånerente.

Videre er det slik at selv om du binder renten, kan du avslutte avtalen før bindingstiden er over. Men, dersom den flytende renten er lavere enn den faste på dette tidspunktet, må du betale overkurs.

Her er et par eksempler som illustrerer hvordan overkurs kan arte seg:

  • Hvis du bandt renten for fem år fram i tid i 2016, kan banken kreve inntil 8.595 kroner i overkurs.
  • Inngikk du en tiårig fastrenteavtale i 2011, blir overkursen på hele 120.717 kroner.

Det kan, imidlertid, gå andre veien også, at du betaler underkurs. Det skjer når renten på nye fastrentelån i banken er høyere enn renten du har avtalt på ditt fastrentelån i banken. Da vil lånet ditt ha ugunstige betingelser for banken, og de vil tjene på at du innfrir fastrentelånet.

Hvis du vil flytte et fastrentelån fra én bank til en annen, må du først avslutte fastrenteavtalen og innfri eventuell overkurs.

Og, husk at dersom du ikke er fornøyd med rente banken tilbyr, er du i din fulle rett til å prute på renten. Faktisk anbefales du å ta en runde med rentene dine et par ganger i året for å sjekke at du får det tilbudet du fortjener.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer