Over 200 kortkjøp i sekundet

Norske betalingskort går varme i dag.

Publisert
Sist oppdatert

Mellom klokken 16 og 18 fredag er det ventet over 200 kortkjøp i sekundet på landsbasis. Det tilsvarer vel 700.000 kortkjøp i timen, opplyser Bankenes Betalingssentral (BBS).

Nesten svindelsikre kort

Fredagen er utvilsomt den travleste handledagen før jul. BBS har regnet ut at det for første gang vil bli gjennomført over 4,5 millioner kortkjøp denne dagen. I fjor var fredag 22. januar den mest hektiske handledagen med i alt 4,4 millioner kortkjøp.

Over 200 kortkjøp i sekundet


Neste handletopp er beregnet å komme lørdag 22. desember mellom kl. 14 til 16. I alt er det beregnet at verdien av årets julehandel vil overstige 13 milliarder kroner av en desemberhandel på vel 45 milliarder kroner.

Julegavene som øker i verdi

- Vær beredt

Bankenes Betalingssentral (BBS) er de som følger med kjøpetrykket og som ved hjelp av telleutstyr kan registrere eventuelle rekorder og når det er varierende trykk i kortkjøp. I humoristiske vendinger rådet BBS fredag formiddag folk til å ta det med ro i innspurten av julehandelen.

Det ble sendt ut julehandelvarsel for handlegater, kjøpesentre, julemarkeder og andre butikknære strøk.

«Det store handlehøytrykket er ventet å sige inn fredag ettermiddag. Det vil til tider oppstå lokalt vanskelige kjøreforhold, og temperaturen vil stige betraktelig. Søk ly, ta pauser, spis godt og vær forberedt. Men handletrykket er av forbigående karakter, og det vil roe seg noe etter kl. 19».

Videre heter det at «i morgen (lørdag. red. anm.) er det ventet forbigående og noe lettere handleaktivitet i tidsrommet fra kl. 9 til kl. 11. Men så er det på'an igjen».

Kjøpsdreining

Mens de siste dagene og ukene har vært preget av innkjøp som for det meste skal legges under juletreet, vil handelen lørdag og søndag i stor grad dreie seg om mat. For de fleste er det mye næringsmidler som skal i hus - ikke bare til julaften, men også til helligdagene etter 24. desember.

Og BBS forutser den mest handlehektiske søndag noensinne.

- Det er stor sannsynlighet for at vi vil passere to millioner korttransaksjoner søndag 23. desember, noe vi tidligere aldri har opplevd på en søndag, sier kommunikasjonsdirektør Stein-Arne Tjore.

115.000 kortterminaler over hele landet er knyttet til betalingssystemet til BBS, og ni av ti kjøp til jul skjer med bankkort.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer