Ny skattemelding

Over 400 personer har testet ny skattemelding. Her ser du hvordan det gikk

Fikk teste ny skattemelding i oktober, og resultatene viser at de likte denne klart bedre enn den gamle.

NY VERSUS GAMMEL: Flere skattebetalere fikk teste en ny variant av skattemeldingen i år. De likte den bedre enn den gamle. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
NY VERSUS GAMMEL: Flere skattebetalere fikk teste en ny variant av skattemeldingen i år. De likte den bedre enn den gamle. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I september annonserte Skatteetaten at du kunne bli med å teste ny skattemelding om du ønsket, og over 400 personer fikk tilsendt den nyeste varianten i oktober.

Resultatene viser at de fleste som testet likte den nye skattemeldingen bedre enn den gamle:

  • 96 prosent synes det er fint å få relevant veiledning direkte i løsningen
  • 88 prosent synes den nye skattemeldingen er mer oversiktlig
  • 84 prosent synes den nye skattemeldingen er enklere å bruke
  • 70 prosent synes det lettere å forstå at de må kontrollere og eventuelt rette forhåndsutfylt informasjon
  • 68 prosent svarer at de blir mer oppmerksomme på å fylle ut manglende informasjon

Resultatene vil Skatteetaten bruke til å videreutvikle ny skattemelding.

Hva er nytt?

Du som ikke var med og teste ny skattemelding i høst, lurer nok på hvordan den skiller seg fra den andre.

- Den mest åpenbare endringen er kanskje det visuelle, at skattemeldingen får et nytt utseende. Ellers bygges den nye skattemeldingen opp slik at temaer som hører naturlig sammen, samles i større grad, sier Lucie Aunan, avdelingsdirektør i Skatteetaten, til Dinside.no.

Et eksempel på det er at du under temaet «Bank og lån» finner både innskudd, renter og lån, og at alle opplysningene knyttet til én konto vises samlet.

NYTT UTSEENDE: Slik ser den nye skattemeldingen ut, som rundt 400 personer har fått teste i år. Foto: Skatteetaten.
NYTT UTSEENDE: Slik ser den nye skattemeldingen ut, som rundt 400 personer har fått teste i år. Foto: Skatteetaten. Vis mer

Brukerne vil også få bedre og mer relevant veiledning knyttet til sine skatteforhold direkte inne i løsningen, legger Aunan til. Skatteetaten kan, for eksempel, stille spørsmål som «Vi ser at du leide ut bolig i fjor, leier du ut i år også?», eller gjøre brukerne oppmerksomme på opplysninger som ikke er fyllt ut og som de selv må fylle ut.

En annen forbedring med løsningen er at det er logisk sammenheng mellom felter, hvilket betyr at dersom du fyller ut opplysninger i ett felt, som også krever utfylling i ett annet felt, får du beskjed om dette. Og, dersom du endrer tall i et felt, blir oppsummering og skatteberegning oppdatert fortløpende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer