Skattemotregning

Over 55.000 får ikke skatteoppgjøret på konto

Det er ikke alle som fikk igjen på skatten som faktisk får pengene til fri bruk. Statens Innkrevingssentral kan nemlig bruke pengene til å innfri ubetalte krav.

SKATTEMOTREGNING?: Statens Innkrevingssentral kan skattemotregne rundt 230 forskjellige typer krav, som NRK-lisens, erstatninger, misligholdte studielån og bøter. Det betyr at de kan ta pengene du har til gode på skatten og bruke til å innfri ubetalte krav. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SKATTEMOTREGNING?: Statens Innkrevingssentral kan skattemotregne rundt 230 forskjellige typer krav, som NRK-lisens, erstatninger, misligholdte studielån og bøter. Det betyr at de kan ta pengene du har til gode på skatten og bruke til å innfri ubetalte krav. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er de første av totalt 55.458 forhåndsvarsler om skattemotregning sendt ut av Statens Innkrevingssentral (SI). Dette er en nedgang fra antallet skattemotreningsvarsler i fjor.

Varslene sendes både digitalt for de som ønsker det, samt med vanlig post.

Totalt er det krav for 5,6 milliarder kroner som er sendt til skattemotregning, sier leder Anita Gjesbakk i SI til Dinside.no.

Skattepenger kan gå til ubetalte krav

Hva er så skattemotregning? Jo, hvis du har ubetalte avdrag på studielånet, ubetalte bøter og forelegg eller lignende, kan SI ta dekning for kravene i skattepengene du har til gode, som altså kalles skattemotregning.

SI kan skattemotregne rundt 230 forskjellige typer krav, som for eksempel NRK-lisens, erstatninger, misligholdte studielån og bøter.

Hvis du betalte inn det du skyldte før 20. mai klokken 14:00 i år, motregner ikke SI i skattepenger du har til gode.

SKATTEMELDINGEN: Årets skattemelding er klar, og i den forbindelse hjelper Hallgeir Kvadsheim fra «Luksusfellen» deg med å finne ut hva du må se etter. Video: Hallgeir Kvadsheim. Redigering: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Ergerlig, men gunstig

Gjesbakk i SI sier at hun skjønner godt at det er ergerlig når du har tenkt å bruke skattepengene på andre ting, og i stedet må bruke dem til å dekke ubetalte statlige krav.

- Fordelen, derimot, er at du enten blir kvitt gjelden, eller i det minste får betalt ned på ubetalte krav du har hos oss, sier Gjesbakk.

Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen er enig i at skattemotregning er en lur måte å kvitte seg med gjeld, for da slipper du nemlig at de dyre forsinkelsesrentene fortsetter å løpe. Økonomisk sett er skattemotregning altså en gunstig måte å bli kvitt gjeld, ifølge ham.

Du kan ikke klage på forhånd

Det er ikke bare SI som er eneste offentlige etat som gjennomfører skattemotregning: Nav Innkreving og kemnerne gjør det samme.

Hvis du ser at du vil bli motregnet, men trenger pengene til livsopphold, kan du klage, men det må skjer etter at Skatteetaten har sendt et brev om at pengene er trukket. Det er dermed ikke mulig å sende inn en forhåndsklage.

Du kan logge deg inn www.sismo.no og se om du skylder SI penger, og der kan du også klage.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer