Dagpenger under corona

Over en halv million nordmenn mottok ledighetstrygd i coronaåret

Siden 12. mars i fjor har over en halv million ledige og permitterte mottatt dagpenger eller lønnskompensasjon, viser nye tall fra Nav.

LEDIGHETSNIVÅ: Bruken av dagpenger har skutt i været under corona. Vidar Ruud / NTB
LEDIGHETSNIVÅ: Bruken av dagpenger har skutt i været under corona. Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

I løpet av året har ledighetsnivået vært tre ganger så høyt som under finanskrisen. Det har også vært en rekke midlertidige endringer i trygdeordningene, og smitteverntiltak har rammet enkelte næringer kraftig, opplyser Nav i en pressemelding.

Bruken av dagpenger skjøt i været da coronakrisen inntraff, men pandemien har hittil påvirket bruken av andre trygdeordninger fra Nav langt mindre enn ventet, viser en ny Nav-analyse.

– Ser vi på andre Nav-ordninger, som arbeidsavklaringspenger og sosialhjelp, har pandemien hatt langt mindre påvirkning enn ventet, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Analysen gir et overblikk over konsekvensene av smitteverntiltak på arbeidslivet, og hvilke utviklingstrekk som kan ventes framover

Sannsynligheten for å søke sosialhjelp, arbeidsavklaringspenger og sykepenger vil øke framover når dagpengeperioden går mot slutten, ifølge Holte.

En del av dem som ble ledige i starten av coronakrisen, har rett til dagpenger fram til oktober, mens mange av de koronaledige har rett til dagpenger fram til våren 2022.

– På lengre sikt kan coronakrisen føre til flere mottakere av uføretrygd og alderspensjon, men hvor omfattende dette blir, er avhengig av hvordan det går på arbeidsmarkedet, sier Holte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.