Farlige produkter:

Over halvparten av produktene er fra Kina

Og leker topper EUs «svarteliste».

FARLIGE: Leker-kategorien står for 1/3 av alle farlige produkter som ble flagget i EU i fjor. Foto: EU
FARLIGE: Leker-kategorien står for 1/3 av alle farlige produkter som ble flagget i EU i fjor. Foto: EU Vis mer
Publisert

EUs såkalte «Rapid alert system» har siden 2003 vært en ordning der medlemslandene raskt og effektivt kan advare hverandre om ikke-spiselige produkter som er farlige. Nylig ble ordningen døpt om til Safety Gate.

Nå har EU publisert 2018-rapporten for Safety Gate-ordningen, og totalt varslet medlemslandene hverandre om 2.257 farlige produkter.

Leker verst

Størsteparten av produktene var leker, som utgjør 31 prosent av den totale mengden. Dernest kom biler (19%) og klær, tekstiler og fashion-produkter (10%). Elektriske apparater utgjorde åtte prosent av alarmene og kosmetikk stod for syv prosent.

Mer enn halvparten av produktene stammer fra Kina, og EU jobber kontinuerlig med kinesiske myndigheter for å tydeliggjøre sikkerhetskravene som stilles til produkter som skal selges i EU.

Dette er risikoene

Når det gjelder årsaken til hvorfor man advarer mot produkter, er det kjemisk risiko og fare for skade som står for hver sine 25 prosent av advarslene.

18 prosent av advarslene dreier seg om kvelningsfare ved produktene, 10 prosent for elektrisk støt og åtte prosent for brannfarlighet.

Totalt ble over 4.000 produkter tilbakekalt fra EU-markedet i 2018, men bare rundt én tredel ble levert tilbake. La oss derfor benytte anledningen til å varsle folk som eier denne radioen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer