Over halvparten har sexleketøy

Og nesten en av ti bruker det daglig.

Hele 53 prosent av nordmenn som deltok i undersøkelsen, svarte at de eier et sexleketøy. Foto: Colourbox
Hele 53 prosent av nordmenn som deltok i undersøkelsen, svarte at de eier et sexleketøy. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vibratorer, penisringer og dildoer. Nordmenn flest rødmer ikke når de hører slike ord. I en nordisk undersøkelse foretatt for RFSU i Norden svarte nemlig 53 prosent av de norske detalgerne at de eier et sexleketøy.

Det plasserer oss øverst på statistikken sammenlignet med våre naboer i øst og sør. Undersøkelsen, som ble gjennomført i forbindelse av lanseringen av sexleketøy på apoteket, viser også at det er nordmenn som oftest benytter seg av remediene. Over halvparten av oss bruker det minst én gang i uka, og åtte prosent daglig.

- Ni av ti sier de opplever økt velvære når de bruker et sexleketøy, noe som er veldig gledelig. Så lenge folk har en slik opplevelse av hjelpemidlene, er det superbra at de bruker dem såpass ofte, mener Tone-Berit Lintho, daglig leder i RFSU Norge.

Les også: Vibrator vant designpris

- Økning i bruken

Over 4.000 nordmenn, svensker, dansker og finner mellom 20 og 45 år har vært med på undersøkelsen. Og selv om vi topper statistikken på flere områder, ligger ikke nabolandene langt bak.

I alle de nordiske landene eier over halvparten av befolkningen et sexleketøy, og rundt fire av fem bruker det også.

- Det har vært en stadig økning i bruken, og stadig flere har mer enn ett sexleketøy, forteller Lintho.

Det bekrefter Kjersti Antonsen, som er sexolog ved Kondomeriet:

- Har man først funnet noe som virker interessant, er det vanlig at man handler mer enn et om gangen. Noe av grunnen er sikkert at Kondomeriet ikke er en butikk man er i fem ganger i uka, men heller besøker litt sjeldnere, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Dette bør alle kvinner prøve

- Det er gøy at det faktisk er så mange som velger å investere i litt ekstra på soverommet, sier Kjersti Antonsen fra Kondomeriet. Foto: Colourbox
- Det er gøy at det faktisk er så mange som velger å investere i litt ekstra på soverommet, sier Kjersti Antonsen fra Kondomeriet. Foto: Colourbox Vis mer


Norge på topp

Undersøkelsen viser også at personer mellom 20 og 29 år som er i et forhold, i høyere grad har et sexleketøy sammenlignet med single og litt eldre.

Unntaket er i Norge, hvor det ikke finnes noen forskjeller mellom de ulike aldersgruppene i undersøkelsen, eller om man er i et forhold eller ikke.

- Kondomeriets kunder finnes i alle aldersgrupper. Vår hovedmålgruppe er kvinner fra 20-35 år, men kundegruppen er egentlig fordelt 50-50 mellom menn og kvinner. Mange kjøper sexleketøy til seg selv mens andre kjøper i gave til partneren eller en venn/venninne, fortsetter Antonsen.

Les også: Nå får du sexleketøy på super'n

Tar med hjelpemidler på ferie

Gjemmer du vibratoren nederst i sokkeskuffen og begrenser deg til hjemmebruk, er du nok som nordmenn flest. Men en av fire tar også med seg hjelpemidlene på ferie. Da kan det være lurt å ta sine forholdsregler, oppfordrer Lintho:

Sexleketøy

Eier du et sexleketøy? (Avsluttet)
Ja, jeg synes det er helt fantastisk(44%) 490
Nei, men jeg kunne tenke meg et(28%) 313
Nei, det kommer aldri til å bli aktuelt(14%) 157
Ja, men jeg bruker det sjelden/aldri(14%) 152
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Jeg var på vei til Sverige på et sortimentsmøte med nye produkter da jeg ble stoppet i tollen på Gardermoen. Til tross for at jeg hadde jobbet i bransjen i mange år, var det veldig pinlig, så sørg for at de ikke har noe å ta deg på, oppfordrer Lintho.

Det beste er å pakke utstyrt i bagasjen du sjekker inn. Vil du ta det med i håndbagasjen, må du huske å kjøpe glidemiddel i en størrelse som er tillatt. Vibrator med tastelås, slik at ikke batteriet lader seg ut, er også et sjakktrekk, skal vi tro eksperten.

Les hele undersøkelsen her

Les også: En kjapp en med støvsugeren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer