Overaktiv blære betyr mindre sex

Kvinner med overaktiv blære har ofte problemer med sexlivet, viser en ny studie.

Publisert
Sist oppdatert

- Noen kvinner med overaktiv blære kan lekke under samleie, sier doktor Kristene Whitmore, som leder urologiavdelingen ved Graduate Hospital i Philadelphia.

- Disse resultatene viser at kvinner med overaktiv blære er i risikosonen for flere typer seksuelle problemer. Når kvinner med disse problemene går til behandling, må de fortelle om de har problemer med sexlivet sier Whitmore, som ikke hadde noe med studien å gjøre.

Overaktiv blære eller inkontinens er et vanlig problem blant kvinner, selv om det også rammer noen menn. Det vanligste symptomet er økt behov for å tisse - mer enn åtte ganger daglig. Urinlekkasje kan forekomme med en gang personen føler behov for å tisse.

- Kvinner med overaktiv blære må snakke åpent om problemet med legen sin - for det hender ofte at legene ikke spør om det, sier forskningsleder Ankur Patel til internettjenesten WebMD.

- Særlig eldre kvinner kan ha vanskeligheter med å ta det opp - men det er viktig å gjøre det.

Forskerne presenterte resultatene på årsmøtet for American Urological Association i San Francisco.

78 kvinner som var diagnostisert med overaktiv blære deltok i studien. De fleste var gift, og snittalderen var 50 år.

Kvinnene svarte på to skriftlige spørreskjemaer. Et spørreskjema gikk gjennom flere typer urinveisproblemer - som lekkasje, vanskeligheter med å tømme blæren og smerter.

Det andre skjemaet målte seksuell aktivitet.

Kvinnene ble spurt om frekvensen av seksuell aktivitet, om de fikk orgasme, smerter i forbindelse med samleie, følelser i forhold til partneren og partnerens evne til å ”levere”.

Tre fjerdedeler av kvinnene måtte ofte tisse.

Blant kvinnene hadde 65 prosent overaktiv blære og 76 prosent stress-inkontines - lekkasje i forbindelse med fysiske påkjenninger som hosting eller latter.

Forskerne fant ut at kvinnene som hadde overaktiv blære eller måtte tisse ofte vanligvis hadde mindre sex.

Overaktiv blære kan behandles med medisiner. Derfor skal forskerne nå starte en klinisk studie av kvinner med overaktiv blære og seksuelle vanskeligheter for å se om behandling av blæreproblemene kan bedre sexlivet deres.

 

Mozon.no, 14.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer