Overfølsom for melk?

I Norge brukes mye melk i det daglige kostholdet. I motsetning til andre deler av verden tåler nordmenn generelt melk. Det er mange ernæringsmessige grunner til at vi bruker melk – fordi melken gir både fett, proteiner, kalsium og en rekke andre mineraler og vitaminer. Det er således ikke merkverdig at kalvene vokser raskt og holder seg friske på melk.

Publisert
Sist oppdatert

Av Ole FyrandOverlege

Men for enkelte mennesker blir melken et problem, særlig i de første leveårene. Dette bedrer seg oftest med alderen. Derfor har voksne sjelden melkeallergi, selv om de kan ha melkeinntoleranse. Utenfor Nord-Europa og Nord-Amerika er laktoseinntoleranse en helt ”normal” tilstand. Det er derfor viktig ikke å overdrive dette problemet, og å prøve seg selv med melkefri kost ved forskjellige plager - ”for sikkerhets skyld”. Dette er spesielt uheldig hos barn.

Overfølsomhet for melkDet er to typer overfølsomhet - melkeallergi og melkeinntoleranse. Allergien er rettet mot eggehvitestoffene (proteinene) i melken, mens inntoleransen kan være en reaksjon på både proteiner eller melkesukker.

Symptomer på overfølsomhetPlagene kommer gjerne raskt etter å ha drukket melk, både fra mage og tarm. Resultatet blir ofte oppkast, diaré, kvalme og magesmerte, eller symptomer fra luftveiene med urticaria eller eksem. Eventuelt også luftveisreaksjoner med snue, nysing eller astma. Eksem og elveblest kan også utvikle seg. Plagene kan komme raskt, eller noen timer etter måltidet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer