Overførte i siste liten

I dag ville han ikke fått ut pengene.

Øvind Idsø er bare en av alle Kaupthing-kundene som ikke kommer inn i nettbanken i dag. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Øvind Idsø er bare en av alle Kaupthing-kundene som ikke kommer inn i nettbanken i dag. Foto: Synne Hellum Marschhäuser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dingz-journalist Øyvind Idsø overførte 10.000 kroner fra Kaupthing Bank til Skandiabanken i går. I dag ville han ikke fått ut pengene sine.

- Det var egentlig en tilfeldig overføring fordi jeg oppdaget at Skandiabanken hadde så god rente på verdipapirkonto, men jeg skjønner jo nå at timingen var svært god, sier Idsø.

Les også: Er din bank sikker? Her er listen

I dag kommer verken han eller andre Kaupthing-kunder inn i nettbanken sin. Ved forsøk på å logge inn i nettbanken, får kundene følgende beskjed:

"We are not currently processing any deposits or any withdrawal requests through our Kaupthing Edge online accounts. We apologise for any inconvenience this may cause our customers."

Kaupthing bank gjennomfører altså verken uttak eller overføringer for øyeblikket. Mer informasjon får kundene ikke. Etter hva DinSide kjenner til har ingen av kundene blitt informert i forkant.

- Nei, jeg har ikke hørt et ord fra Kaupthing, sier Idsø.

Slik skjer skjermbildet ut når kundene forsøker seg inn i nettbanken. Foto: Kaupthing Bank
Slik skjer skjermbildet ut når kundene forsøker seg inn i nettbanken. Foto: Kaupthing Bank Vis mer


Tar ut i filialen

Flere kunder har oppsøkt filialen for å ta ut sine sparepenger direkte, melder E24.no. men ikke alle kundene har tilgang til filial. Det er heller ikke alle typer kunder som får tatt ut penger i filialen. Sparekontoene Kaupthing Edge blir ikke betjent.

Mange kunder må derfor belage seg på andre løsninger de nærmeste dagene.

- Jeg hadde ikke akutt behov for pengene, men det er jo kjipt å ikke vite når man får tilgang til sin egen bank, sier Idsø.

- Folk er naturlig nok redde for pengene sine og ønsker svar. Mange kommer også ned til oss med et ønske om å ta ut eller overføre sparepengene sine, noe vi selvfølgelig hjelper dem med, sier markedssjef i Kaupthing Norge, Christian Almskog, til finansavisen E24.no.

Går banken din konkurs?

Skal ikke tape pengene

Finansminister Kristin Halvorsen har i en pressemelding hos Finansdepartementet i dag, lovet norske Kaupthing-kunder full dekning av innskudd inntil to millioner kroner per innskyter.

Kristin garanterer for innskuddene dine i Kaupthing

- Det er betydelig uro blant mange småsparere som har innskudd i Kaupthing. Det er en utenlandsk filial i Norge. Det betyr at de har knyttet seg til sikringsordningen, men det har vært usikkerhet rundt de første 20.000 euro, om det er trygghet for disse innskuddene. Da er det også en usikkerhet om Kaupthing står ved forpliktelsene sine, sa finansminister Kristin Halvorsen på Sparebankforeningens årsmøte i Oslo onsdag.

- Jeg vil på vegne av innskytere i Kaupthings norske filial ta opp med islandske myndigheter om ikke også kunder i den norske filialen bør nyte godt av den generelle garantien fra islandske myndigheter, sier finansminister Kristin Halvorsen i dagens pressemelding.

Det er foreløpig usikkert hvordan du som kunde skal få tak i pengene dine, men ifølge Halvorsen er dette noe de jobber med å løse.

- Jeg gir en klar beskjed om at jeg er innstilt på at innskyterne i Kaupthings filial i Norge ikke vil tape innskuddene sine, og vil komme tilbake til hvordan dette gjennomføres, sa Halvorsen på årsmøtet onsdag.

Skjønner at du er redd

Bankenes sikringsfond bekrefter

Hos Bankenes sikringsfond kan de bekrefte at ingen norske sparekunder vil miste pengene sine. Vel og merke hvis du har under 2 millioner kroner på bok.

- Pengene er garantert og vil bli betalt ut fra sikringsfondet dersom banken ikke skulle klare det selv, sier Enar Kleppe, assisterende direktør i Bankenes sikringsfond.

De jobber med å skaffe full oversikt over hvor mange norske kunder som eventuelt vil bli berørt. Kleppe kan ikke si noe om hvor raskt pengene vil være tilbake hos kundene, man han sier at han håper det skal gå relativt fort.

Staten har nå bestemt seg for å dekke beløpene fra første krone, også de første 20.000 euro som egentlig skulle dekkes av den islandske staten.

Det har foreløpig ikke lykkes DinSide å få kontakt med Kaupthing bank i dag.

Nå kommer rentekuttene!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer