Overraskende mye til sparing

I slutten av juni og begynnelsen av juni er kontoene våre feitere enn noen gang. Mye brenner vi av på forbruksvarer, men en overraskende stor del forblir på kontoene våre. Er det rart vi blir rikere?

Overraskende mye til sparing
Publisert

2,4 millioner skattebetalere hadde til sammen 16 milliarder kroner til gode i skatt i 1999, viser tall fra Skattedirektoratet. Gjennomsnittlig får vi 6667 kroner igjen på skatten. Samlet utbetalte feriepenger var mellom 40 og 50 milliarder kroner samme år.

Med andre ord er det formidable summer vi plutselig får mellom hendene i juni og juli hvert eneste år: Mer enn 60 milliarder til sammen - 25.000 kroner per person.

Å ha noe i bakhånd

Tall fra Norges Bank over sparebankenes innskudd fra lønnstakere viser en klokkeklar tendens til at innskuddene øker i juni og juli. Vi setter altså en del av skatte- og feriepengene i banken.

Tabellen viser at innskuddene øker dramatisk i juni. Denne tendensen er tydelig i alle årene fra 1993 til og med 1999. Ingen overraskelse, ettersom skatte- og feriepengene gjerne suser rett inn på bankkontoene våre. Derfor må vi se på månedene etter juni. Vi ser at innskuddene går litt ned, men det er ikke så rart - vi må jo ha penger til forbruket handelsnæringens tall vitner om.

Likevel går innskuddene så lite ned at konklusjonen er klar: Vi sparer. Prinsippet om "å ha noe i bakhånd" lever i beste velgående her på berget. Småsparere er det mange av her i landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer