Overspiser du?

Det kan medføre store helseproblemer. Kom ut av den onde sirkelen!

Overspising kan medføre store helseproblemer hvis den medfører overvekt, som hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, kreft og diabetes type 2.
Overspising kan medføre store helseproblemer hvis den medfører overvekt, som hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, kreft og diabetes type 2. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jenta har utviklet et stort problem, ifølge henne selv, som hun kaller sykelig overspising:

- Så fort jeg får smaken på noe usunt spiser og spiser jeg - alt jeg kommer over! Det er liksom ikke snakk om to brødskiver ekstra med Nugatti nei, men ti, selv om jeg har spist masse annet fra før. Jeg kan spise et helt brett med konfekt, eller dra i butikken og kjøpe masse dritt hvis jeg ikke finner noe hjemme, skriver hun til Lommelegen.

Mange kjenner til anoreksi og bulimi, to typer spiseforstyrrelser. Overspising, eller binge eating disorder, kalles ofte for den tredje spiseforstyrrelsen, og er like utbredt som bulimi, men en påfølgende ”renselse”, som oppkast, finner ikke sted hos en overspiser.

Overvekt er derfor den vanligste konsekvensen av overspising og det første man gjerne legger merke til, ifølge Sinnets Helse.

- Vekta går logisk nok oppover nå. Jeg har gått opp fem-seks kilo, og dette kommer til å fortsette om jeg ikke får kontroll på meg selv, skriver jenta videre, og ber Lommelegen om råd.

Les mer:
Du blir feit av å sluke maten
Finanskrise = mer anoreksi
Kan få spiseforstyrrelser av dameblader

Problemet er følelsene

Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog i Lommelegen, forklarer at problemet ligger ikke i maten, men i følelsene.

- Den kortsiktige målsettingen er å dempe skrekken for maten og stabilisere forhold til mat ved å prøve å spise regelmessige, normale porsjoner. En mer langsiktig målsetting er å skille mellom følelser og mat. Da er det lettere å spise når du er sulten og slutte når du er mett, forklarer hun, og legger til at jenta allerede har kommet et stykke på vei bare ved å erkjenne at hun har et problem.

Videre råder hun jenta til å skrive en matdagbok:

Derfor bør middag spises med familien

Skriv ned alt

- Skriv ned alt du spiser og drikker, hvor du er og hva du føler. Hvilke følelser forbinder du med mat? Når tenker du minst på kropp og mat? Er det virkelig maten du har lyst på, eller er det noe annet? Er det andre situasjoner du vet at kan utløse overspising? Finn disse, prøv å unngå dem og tenk over hvorfor det skjer akkurat i de tilfellene, råder hun.

Etter å ha gjort en kostregistrering i en uke, er det neste å sette seg nye mål for uken etter.

- Lag en realistisk beslutning om hvordan du vil redusere antall overspisinger og bruk av avføringsmidler. Velg også ut en eller flere dager hvor du anstrenger deg ekstra mye for å klare deg uten overspisinger og spiser regelmessig. Skriv gjerne en kostplan over hva du skal spise til hvert måltid. Studer hvordan det går og de forskjellige sammenhengene du er i. Når er det lettest, og når er det vanskeligst? Hvem er du sammen med, sier Andresen.

Hun presiserer samtidig at det er ingen enkel jobb å bli kvitt en spiseforstyrrelse på egenhånd, og at de fleste trenger å snakke med noen. Hun anbefaler jenta å ta kontakt med fastlegen sin.

Fire av fem friske av anoreksi

Kreft og diabetes

Overspising kan medføre store helseproblemer hvis den medfører overvekt, som hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, kreft og diabetes type 2, ifølge Sinnets Helse.

Det er først og fremst kvinner som rammes av overspising. Nå ser man også mer spiseforstyrrelse blant menn.

Internasjonale og norske undersøkelser anslår at alvorlige spiseforstyrrelser rammer cirka to prosent av den kvinnelige befolkningen mellom 15 og 45 år, ifølge en rapport utgitt av Helsedirektoratet.

Av dette utgjør anoreksi 0.2-0.5 prosent. Beregnet ut fra folketallet pr. 1998 tilsier dette i overkant av 22 000 kvinner med diagnostisk identifiserbar, alvorlig og behandlingstrengende anorexia nervosa eller bulimia nervosa.

Det er vanskelig å estimere omfanget av mer uspesifikke spiseproblemer, men disse vil ifølge beregninger kunne omfatte 30-50 prosent av kvinner mellom 15 og 45 år, står det i rapporten. Mange av disse har trolig en overspisingslidelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer