Overvåk med mobilen

Tiden for podenes små-eskapader er snart slutt.

Publisert
Sist oppdatert


Tramper lille Karoline hjem fra skolen via Rølpeveien fremfor den avtalte Skolegaten - eller bruker Carl for lang tid fra svømmehallen og hjem?

Da kan du få en tekstmelding på mobilen din. Slik at du alltid vet hvor junior befinner seg.

Det nye produktet "Guardian Angel" er ifølge Politiken.dk et nytt tilbud fra det franske teknologifirmaet Alcatel.

Må gå turen selv

Overvåk med mobilen

Systemet utnytter det eksisterende mobilnettet til å bestemme hvor barnet befinner seg på et bestemt tidspunkt. Stemmer posisjonen ikke med både tids- og ruteplanen, får den voksne beskjed.


Fordelen skal være økt sikkerhet når barnet er alene.

Før den digitale overvåkningen kan begynne, skal den voksne gå turen og hvert tredje minutt trykke en knapp på mobilen for å markere posisjonen. Man kan også plotte barnets "korridor" inn på et kart via nettet.

Når ruten er kartlagt, vil systemet gi beskjed via SMS hvis det forekommer avvikelser. Systemet kan også gi beskjed når junior har kommet frem til bestemmelsesstedet.

Produktet er spesielt rettet mot barn mellom 8 og 12 år.

Ikke bra for barna

Interesseorganisasjonen for barn i Danmark, "Børns Vilkår", er ikke fornøyd med det nye overvåkningssystemet.

- Jeg skjønner godt at foreldre har bruk for trygghet. Men barn har bruk for frihet. Vi foreldre må akseptere at hvis vi krever den maksimale tryggheten, så invaliderer vi våre barn. De har nemlig behov for frihet for å kunne utvikle seg. Utviklingen skjer nemlig når vi ikke overvåker, sier sekretariatssjef i "Børns Vilkår", Birk Christensen til Politiken.dk.

Han mener at et slikt overvåkningssystem kanskje har en kortsiktig gevinst, men at den langsiktige effekten vil være negativ.

Kan komme

Det nye systemet er ennå ikke tatt i bruk, men systemet er solgt til Canada. I Norden er systemet ikke solgt, men Alcatel er klar likevel.

- Vi gjør oss klar til å selge systemet "Guardian Angel" i både Europa og Norden, men er klar over at denne typen overvåkning ikke er så kulturelt akseptert som for eksempel i USA, sier Alcatels nordiske markedssjef, Rasmus Calmann-Hinke til Politiken.dk.

Ennå er det uvisst hvor mye det nye systemet vil komme til å koste - eller hva det norske Datatilsynet vil si.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer