- Overvekt er smittsomt

Vi tar ubevisst etter hverandre, mener forskere.

Overvekt smitter som virus, hevder forskerne bak en ny studie.  Foto: colourbox.com
Overvekt smitter som virus, hevder forskerne bak en ny studie. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Overvekt kan ha en sosialt smittende effekt. Det er konklusjonen etter en studie som er utført av to britiske økonomi-eksperter, professor David Blanchflower ved the Bank of England's monetary policy committee, og professor samt forbrukerøkonom Andrew Oswald. Det melder avisen The Guardian.

Les også: Dette blir du feit av

Smitter som virus

- Utgangspunktet for vår undersøkelse er teorien om at folk flest er opptatt av hvilken status og posisjon de har i samfunnet. Våre funn kan tyde på at folk ubevisst forsøker å ta etter hverandre også når det kommer til vekt, uttaler økonomene i et forskningstidsskrift ved the Economic Research Institute at Warwick University. Etter å ha analysert data om overvekt fra 1950-tallet og frem til i dag, kunne de slå fast at overvektsfenomenet har den samme smittende effekten på tvers av befolkningsgrupper, som et virus.

Les også: - Tykke venner gjør deg fet

Blanchflower og Oswald presiserer å ha tatt høyde for at overvektige i mange samfunnslag blir stigmatisert. De mener imidlertid at den økende fedmeepidemien er med på å endre folks oppfatning av hva det vil si å være overvektig. Og i takt med at menneskene rundt deg stadig blir tykkere, øker også aksepten for egen overvekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.