Overvektige gravide bør passe vekten

Er du overvektig når graviditeten starter, trenger du ikke legge på deg de 10-12 ”standardkiloene” i svangerskapet. Seks-sju kilo vektøkning kan være normalt.

Publisert
Sist oppdatert

- Overvektige gravide må få råd om hvordan de kan unngå unødvendig vektøkning som følge av svangerskapet, sier professor Tore Henriksen, Rikshospitalet. Han etterlyser økt fokus på dette i svangerskapsomsorgen. Henriksen var en av foredragsholderne på Den 8. nordiske ernæringskonferansen i Tønsberg i slutten av juni.

Henriksen tok til orde for at man må rette blikket framover mot neste generasjon. Ernæringstilstanden hos dagens gravide og fødende kvinner påvirker helsen hos framtidige generasjoner. Fødende med stor overvekt og dårlig fysisk form vil dessuten ha økt risiko for fødselskomplikasjoner.

For mange store barn- Både over- og undervekt hos barnet har betydning for barnas framtidige helse. Om lag hvert 20. norske barn veier i dag over 4500 gram ved fødselen. Jeg tror en slik vekt er ufysiologisk. Mor er mer utsatt for komplikasjoner ved fødselen, og barnet har økt framtidig risiko for overvekt og livsstilssykdommer, sa Henriksen i sitt foredrag på konferansen.

At kvinnen føder et stort barn over 4500 gram, kan i noen tilfeller være uttrykk for en arvelig egenskap hos mor og barn. Men i mange tilfeller skyldes den høye fødselsvekten at mor er overvektig. Henriksen mener at man både i helseinformasjon rettet mot unge kvinner og i svangerskapskontrollen bør ta overvekt og inaktivitet mer på alvor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer