Overvektige nektes prøverørsbehandling

Infertilitet hos overvektige er vanligere enn hos normalvektige. Men høy BMI kan være et hinder for å få hjelp.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det utføres årlig over 2.500 prøverørsbehandlinger i Norge. Men kvinnens BMI kan påvirke hvorvidt hun får prøverørsbehandling.

Mål din BMI her

- Overvekt påvirker sjansen for at behandlingen fungerer, men innebærer også risikoer under graviditeten og fødselen, forklarer Marie Klinta-Svensson ved Fertilitetsklinikken ved Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, til DinSide Helse.

Er du overvektig og rammet av ufrivillig barnløshet kan det dermed være vanskelig å få hjelp med såkalt IVF-behandling, eller prøverørsbehandling. Mange klinikker opererer nemlig med en BMI-grense, og overskrider man den kan man nektes prøverørsbefruktning.

Les også: Norge best mot barnløshet

Økt risiko for abortOvervektige kvinner som søker seg til Fertilitetsenheten ved Karolinska Universitetssjukhuset rådes til å gå ned i vekt. Ifølge Klinta-Svensson er risikoen for spontanabort og høyt blodtrykk større hos gravide som er overvektige. De er også mer utsatt for å få diabetes type II.

I Sverige er grensen stort sett satt til en BMI på 30, som regnes som overvektig. Denne grensen er noe lavere enn i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer