Overvektige nektes prøverørsbehandling

Infertilitet hos overvektige er vanligere enn hos normalvektige. Men høy BMI kan være et hinder for å få hjelp.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hos oss har vi satt en grense på 35 BMI. De fleste offentlige klinikker i Norge er enige om dette og praktiserer samme grense.


Det utføres årlig over 2.500 prøverørsbehandlinger i Norge. Men kvinnens BMI kan påvirke hvorvidt hun får prøverørsbehandling.

Mål din BMI her

- Overvekt påvirker sjansen for at behandlingen fungerer, men innebærer også risikoer under graviditeten og fødselen, forklarer Marie Klinta-Svensson ved Fertilitetsklinikken ved Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, til DinSide Helse.

Er du overvektig og rammet av ufrivillig barnløshet kan det dermed være vanskelig å få hjelp med såkalt IVF-behandling, eller prøverørsbehandling. Mange klinikker opererer nemlig med en BMI-grense, og overskrider man den kan man nektes prøverørsbefruktning.

Les også: Norge best mot barnløshet

Økt risiko for abort
Overvektige kvinner som søker seg til Fertilitetsenheten ved Karolinska Universitetssjukhuset rådes til å gå ned i vekt. Ifølge Klinta-Svensson er risikoen for spontanabort og høyt blodtrykk større hos gravide som er overvektige. De er også mer utsatt for å få diabetes type II.

I Sverige er grensen stort sett satt til en BMI på 30, som regnes som overvektig. Denne grensen er noe lavere enn i Norge.

Les mer: Større sjanse for å bli gravid gjennom akupunkturbehandling

Grense på 35
DinSide Helse har tatt en ringerunde til forskjellige klinikker i Norge som tilbyr prøverørsbehandling. De varierer mellom en øvrig BMI-grense mellom 30-35.

Haugesund Fertilitetssenter får henvist en rekke overvektige pasienter til IVF-behandling.

- Hos oss har vi satt en grense på 35 BMI. De fleste offentlige klinikker i Norge er enige om dette og praktiserer samme grense. Hvis vi hadde satt grensen på BMI 30 tror jeg mange fagpersoner og pasienter ville sett på dette som urimelig. En grense på 35 tror jeg de fleste kan ha en viss forståelse for, for da er man ganske tykk, sier overlege Torolf Holst-Larsen ved Haugesund Fertilitetssenter.

I likhet med Klinta-Svensson påpeker han at gravide som er overvektige har økt risiko for å spontanabortere og oftere utvikler svangerskapsdiabetes. Overvekt under svangerskapet gir også økt risiko for mulig svangerskapsforgiftning.

Les også: Menn er mest negative til barnløshet

Fett gjør behandlingen dårligere
Ansvarlig lege Terje Sørdal ved Fertilitetsklinikken i Trondheim legger til at selve behandlingen også er mer risikofylt når det foreligger overvekt. Det er fordi man er avhengig av å benytte ultralyd for å følge eggutviklingen samt ved selve egguthentingen.

- Fett svekker ultralyden og fører til dårligere avbildning og kan gjøre selve behandlingen vanskeligere og tidvis mer risikofylt. Fettvevet er et hormonelt aktivt vev og noen kvinner med høy BMI vil respondere dårligere på hormonstimulering under IVF-behandlingen enn de ville gjort med en lavere kroppsvekt, forklarer Sørdal.

Ingen nasjonale retningslinjer
- Det er opp til klinikkene selv å bestemme hvor de vil sette grensene. Det er ingen nasjonale retningslinjer for BMI hos kvinner som søker IVF-behandling i Norge, men de fleste har en grense for øvre akseptable BMI, sier Sørdal.

Holst-Larsen minner likevel om at grensen i Norge ikke er absolutt.

- Hvis en kvinne har en BMI på 40, og blir gitt tid og klarer å gå ned noen kilo, kan prognosene bli bedre. Det viktigste er at hun er på vei nedover, forklarer han.

I Danmark ser man også helst at BMI-en er under 30. Men for noen eldre kvinner kan det være vanskelig å redusere vekten nok, og de blir for gamle innen BMI-en er kommet ned til et akseptabelt nivå. Derfor har de en øvre grense på 35-37, bekrefter Dansk Fertilitetssenter overfor DinSide Helse.

Les også: Overvekt gir guttebabyer

Viktig med vektreduksjon
Haugesund Fertilitetssenter har ikke noe tilbud for dem som vil ned i vekt, annet enn å kunne gi generelle råd om kosthold og økt fysisk aktivitet, selv om dette ifølge Holst-Larsen ofte ikke er nok for å lykkes.

Tipsene går blant annet ut på å spise regelmessig - minimum fire måltider per dag, spise variert og grovt, spise godt med grønnsaker både til og mellom måltidene, drikke ett-to glass vann før maten, spise langsomt og tygge maten godt, redusere inntaket av sukker, fett og alkohol og trene regelmessig. Dessuten bør man unngå å gå drastisk til verks: En halv kilo vekttap i uken er mer enn nok. Glem ikke å unne deg selv en utskeielse en sjelden gang.

Les også: Superenkelt å spare kalorier

Klinta-Svensson mener det også er viktig med støtte under vektnedgangen, i tillegg til å få motivasjon og informasjon om hvorfor det er viktig å gå ned i vekt. Det er også avgjørende å oppdage mulige medisinske årsaker til overvekten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer