Øyafestivalen: - Tosifret prisvekst

- En «typisk» festivaldag er tolv prosent dyrere enn i fjor, sier økonomer.

DYRT: Prisen på mineralvann er hva som har steget mest. En brus er nå 18 prosent dyrere enn i fjor. Foto: Dagbladet
DYRT: Prisen på mineralvann er hva som har steget mest. En brus er nå 18 prosent dyrere enn i fjor. Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Øyafestivalen i Tøyenparken går av stabelen denne uka, og området er fullt av festglade tilskuere.

Festivalen foregår til og med lørdag og er Norges største. Drøyt 20 000 publikummere er innom daglig. Blant årets headlinere er Blur, Susanne Sundfør, Håkan Hellström, Devo og Sigrid.

Årets priser derimot har ikke gått hus forbi.

Mye dyrere

Prisen for et ukepass har ifølge Dagens Næringsliv blitt hele ti prosent høyere i år sammenliknet med i fjor, og koster nå 3800 kroner.

- Vi mener dette er naturlig prisstigning på lik linje med prisstigningen ellers i landet, sier PR-sjef Jonas Prangerød til Dagbladet.

DN har også sammenliknet hva mat- og drikkeforbruket på Øya på én dag koster i år sammenliknet med i fjor. Avisa har tatt utgangspunkt i en helt vanlig festivaldeltaker sitt forbruk.

- Prisøkningen er på 12 prosent, konkluderer DN.

- Vi er nødt

Mattis Mikkelsen blir omtalt av DN som en vanlig festivaldeltaker. Mikkelsen anslår at han kjøper rundt seks øl og to måltider i løpet av en festivaldag. En kostnad som nå er vesentlig dyrere enn i fjor.

PR-sjefen forsvarer prisene med at de som selger maten må tjene på det, for at regnestykke skal gå opp for dem økonomisk.

- Vi er helt avhengige av prisøkningen. Råvarer og andre kostnader øker for oss også, vi er rett og slett nødt, sier Prangerød til Dagbladet.

Han påpeker at de til nå ikke har fått mye tilbakemeldinger på at festivalen har blitt dyrere.

- Jeg vet at noen ansatte har fått høre noen små klager, men det er ikke noe som skjer hyppig, sier Prangerød.

- Mye høyere prisvekst

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viste på torsdag at prisveksten i Norge har dempet seg i Juli.

DNs økonomer tror det vil ta lang tid før Norges Bank får inflasjonen ned til målet på to prosent.

Likevel konkluderer avisa med at regnestykke fra Øyafestivalen viser en prisvekst som er langt høyere enn den generelle prisveksten.

Konsumprisindeksen, som viser prisutviklingen på varer og tjenester, er nå 5,4 prosent høyere enn for et år siden, mens kjerneinflasjonen havnet på 6,4, ifølge avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer