Øyeoperasjoner under lupen

Laseroperasjoner er ikke så uskyldige som mange kanskje tror. Klinikkene må gi bedre informasjon, mener norsk ekspert.

Synskirurgi har kommet for å bli og teknikkene har blitt bedre. Men i sjeldne tilfeller rammes pasienter av alvorlige komplikasjoner. Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG / Hans Skoog   Foto: Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG
Synskirurgi har kommet for å bli og teknikkene har blitt bedre. Men i sjeldne tilfeller rammes pasienter av alvorlige komplikasjoner. Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG / Hans Skoog Foto: Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Private klinikker er ikke flinke nok til å gi saklig, god, objektiv og tilstrekkelig informasjon.


Nå skal det amerikanske legemiddelverket, Food and Drug Admininstration (FDA), undersøke risikoen ved såkalte LASIK-operasjoner (se faktaboks) nærmere. Bakgrunnen er 140 klager fra utilfredse pasienter i perioden 1998 til 2006, skriver WedMD.

Flere misfornøyde LASIK-pasienter samlet seg i forrige uke for å fortelle FDA-ansatte om alvorlige smerter, tåkete syn, tørre øyne og natteblinde som følge av synskirurgi. De hevdet at legene ikke hadde advart dem tilstrekkelig om at nedsatt syn eller øyetørrhet kunne være bivirkninger som kunne vare i opptil flere år.

Les også: Spar over 11.000 kr på øyeoperasjon

FDA har nå satt i gang en nasjonal studie for å samle mer informasjon om mislykkede LASIK-operasjoner. Studien vil sannsynligvis ta flere år å fullføre, men i mellomtiden må klinikker bli bedre på å advare pasienter mer om langtidsbivirkninger, mener FDA.

Har du en god eller dårlig erfaring med laseroperasjon? Fortell oss mer på debattforumet nedenfor!

De aller fleste som gjennomgår synskirurgi er fornøyd med resultatet, men det kan oppstå komplikasjoner. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox
De aller fleste som gjennomgår synskirurgi er fornøyd med resultatet, men det kan oppstå komplikasjoner. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox Vis mer


Alltid risiko ved operasjoner
Magne Helland, førstelektor og optiker på Avdeling for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud, sier det er en viss risiko ved alle typer operasjoner. Han synes likevel ikke klagene på LASIK-operasjoner er overdrevne, selv om tallene på mislykkede operasjoner er forholdsvis lave.

Han sier at objektive tall fra flere store undersøkelser viser at opptil 95 av 100 opererte blir forholdsvis godt fornøyde. Av de ca. fem som ikke blir helt fornøyd, kan noen bli veldig misfornøyd.

- For de få som rammes av alvorlige komplikasjoner, kan synet bli varig redusert, og synskomforten svært dårlig. I verste fall kan en få store problemer med å fungere synsmessig i det daglige, både privat og på jobb, sier Helland til DinSide Helse.

Les også: Tror du dine egne øyne?

Skeptisk til markedsføring
Hans generelle holdning til synskirurgi, er at den har kommet for å bli. Han mener at teknikkene etter hvert har blitt betydelig bedre og resultatene mer forutsigbare. Men han er skeptisk til markedsføringen som noen klinikker i dag står for.

- Slik enkelte klinikker annonserer, kan forbrukerne få inntrykk av at synskirurgi har som resultat at man slipper helt både briller og kontaktlinser resten av livet, og at ingen risiko er forbundet med inngrepene. Dette er feil, understreker han.

Han tror antallet mislykkede operasjoner kan reduseres noe ved å gjøre enda bedre forundersøkelser for å avdekke forhold som tilsier at det ikke bør opereres. I USA avviser enkelte seriøse kirurger 50 til 60 prosent av dem som tar kontakt.

Les også: Blinde fikk synet tilbake

Mer om synskirurgi:

 • Det finnes flere laserbehandlinger på markedet i dag. De vanligste metodene er LASIK (Laser Assisted in Situ Keratomileusis), PRK (fotorefraktiv keratektomi) og LASEK (Laser Sub-Epithelial Keratomileusis).
 • Ved LASIK endres hornhinnens fasong ved at deler av den fjernes med laserlys. Først fjerner man delvis en ytre lapp av hornhinnen med en spesiell automatisert kniv eller med en annen lasertype (IntraLASE). Deretter formes hornhinnen, og lappen legges tilbake.
 • Med PRK, som kan operere høyere styrker, lages det ingen lapp, men det ytterste cellelaget på hornhinnen skrapes av med kniv eller laser. Deretter er teknikken det samme som ved LASIK.
 • LASEK er en mellomting av PRK og LASIK, hvor det ytre cellelaget fuktes med alkohol slike at det kan løftes forsiktig av.
 • Siste nyvinning på fronten kalles IntraLase. Hele inngrepet gjøres med laser, som gjør inngrepet mer skånsomt. Metoden har kommet til Norge og finnes på et fåtalls klinikker. Denne behandlinger koster rundt 10.000 kroner mer enn de vanlige metodene.
 • Rundt halvparten av de som gjennomgår LASIK opplever øyetørrhet i den første tiden etter operasjonen. Andre eksempler på bivirkninger er rødhet på øyet og lysskyhet de første dagene etter operasjonen.

 • Klinikker må bli flinkere
  Private klinikker er ikke flinke nok til å gi saklig, god, objektiv og tilstrekkelig informasjon, spesielt når det gjelder ulemper, risiko og mulige komplikasjoner, mener Helland.

  - Jeg har en mistanke om at noen klinikker heller ikke får fram at for de fleste, også for dem som blir operert med topp resultater, så vil et behov for lesebriller eller nærkorreksjon uansett dukke opp i ”godt voksen” alder, sier Helland.

  - Et annet forhold er også at den informasjon som gis, kanskje blir gitt i en situasjon hvor pasienten allerede har bestemt seg. Eller like før inngrepet, hvor mange ikke klarer å ta til seg den informasjonen som blir gitt, og kanskje også føler det vanskelig å tekke seg, sier han.

  Les også: - Bort med brillene på naturlig måte

  Gode råd
  Vurderer du synskirurgi, bør du sette deg mest mulig inn i stoffet i god tid før du bestemmer seg. Du bør også velge en erfaren kirurg som kan dokumentere gode resultater.

  - Folk med veldig høye styrker, og de som er plaget av tørre øyne, bør spørre ekstra nøye om hva som kan forventes av resultater. Og i den grad problemer og komplikasjoner skulle dukke opp, så vil trolig egen øyehelse bli bedre og raskere ivaretatt dersom inngrepet ble utført på en klinikk i Norge. Oppfølging av komplikasjoner etter inngrep foretatt på billige ”sydenturer” kan være litt mer tidkrevende og komplisert, advarer Helland.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer