Øyeoperasjoner under lupen

Laseroperasjoner er ikke så uskyldige som mange kanskje tror. Klinikkene må gi bedre informasjon, mener norsk ekspert.

Synskirurgi har kommet for å bli og teknikkene har blitt bedre. Men i sjeldne tilfeller rammes pasienter av alvorlige komplikasjoner. Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG / Hans Skoog     Foto: Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG
Synskirurgi har kommet for å bli og teknikkene har blitt bedre. Men i sjeldne tilfeller rammes pasienter av alvorlige komplikasjoner. Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG / Hans Skoog Foto: Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå skal det amerikanske legemiddelverket, Food and Drug Admininstration (FDA), undersøke risikoen ved såkalte LASIK-operasjoner (se faktaboks) nærmere. Bakgrunnen er 140 klager fra utilfredse pasienter i perioden 1998 til 2006, skriver WedMD.

Flere misfornøyde LASIK-pasienter samlet seg i forrige uke for å fortelle FDA-ansatte om alvorlige smerter, tåkete syn, tørre øyne og natteblinde som følge av synskirurgi. De hevdet at legene ikke hadde advart dem tilstrekkelig om at nedsatt syn eller øyetørrhet kunne være bivirkninger som kunne vare i opptil flere år.

Les også: Spar over 11.000 kr på øyeoperasjon

FDA har nå satt i gang en nasjonal studie for å samle mer informasjon om mislykkede LASIK-operasjoner. Studien vil sannsynligvis ta flere år å fullføre, men i mellomtiden må klinikker bli bedre på å advare pasienter mer om langtidsbivirkninger, mener FDA.

Har du en god eller dårlig erfaring med laseroperasjon? Fortell oss mer på debattforumet nedenfor!

Alltid risiko ved operasjonerMagne Helland, førstelektor og optiker på Avdeling for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud, sier det er en viss risiko ved alle typer operasjoner. Han synes likevel ikke klagene på LASIK-operasjoner er overdrevne, selv om tallene på mislykkede operasjoner er forholdsvis lave.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer