Øyetest avslører ADHD

Hyperaktivitet kan diagnoseres ved hjelp av en enkel øyetest, hevder forskere.

Publisert
Sist oppdatert

65 barn mellom fire og seks år ble undersøkt av britiske forskere. Ved å la barna følge en lys flekk på en dataskjerm, hadde man 93 prosent sjanse for å oppdage hyperaktivitet. Barn med ADHD hadde andre øyebevegelser under testen enn andre barn.

Første biologiske testLegene bruker i dag ulike teknikker, som spørreskjemaer og psykisk rådgivning, for å diagnosere ADHD. Hitill har man ikke hatt noen biologisk test. Omtrent seks prosent av barn i skolealder rammes av ulike grader av ADHD, og en sikker test vil følgelig være til stor hjelp.

I følge en av forskerne, George Pavlidis, er testen et gjennombrudd, fordi barn med ADHD kan få hjelp tidligere enn før. Han synes også det er en fordel at testen kan brukes uansett hvilket språk barnet snakker.

- Denne biologiske testen viste seg å være objektiv og svært presis, og kan bli brukt i førskolealder, sier Pavlidis til BBC News.

SkeptiskFlere eksperter er skeptiske til testen. Symptomene varierer fra barn til barn, og de er derfor usikre på om man kan diagnosere oppførselsforstyrrelser korrekt. Det er dessuten vanskelig å gi diagnosen tidlig, fordi barn ofte er svært aktive, uten at det betyr at det er ADHD.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.