P-pille påvirker kreftrisiko

P-piller dobler risikoen for livmorhalskreft etter fem år. Den gode nyheten er at risikoen gradvis avtar igjen når du slutter på pillen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en veldig god nyhet som vi håper kan bidra til å berolige kvinner i forhold til kreftrisikoen knyttet til p-piller, sier Inger Torhild Gram, professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø.

Gjennom Tromsøundersøkelsen har hun bidratt med materiale til den omfattende studien som samler data fra alle de viktigste forskningsarbeidene på feltet i verden. Data fra 26 land og totalt mer enn 50.000 kvinner er samlet inn og analysert på nytt.

Stadig flere norske kvinner velger p-piller som prevensjon:

Nullstilt etter ti årResultatene bekrefter at pågående p-pillebruk øker risikoen for livmorhalskreft og at jo lenger man bruker p-piller, jo mer øker risikoen. Etter fem års bruk er risikoen nesten fordoblet, forteller Gram.

- Når man slutter å bruke p-pillen, går derimot risikoen ned igjen, og etter ti år er den like lav som hos kvinner som aldri har brukt p-piller. Dette er ny kunnskap, understreker Gram.

Det er den internasjonale samarbeidsgruppen International Collaboration of Epidemiological Sutides of Cervical Cancer som står bak studien. Den publiseres i det prestisjetunge tidsskriftet The Lancet i morgen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer