"P-pille" uten bivirkninger

Det kan bli slutt på daglige piller, kvalme og humørsvingninger.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere er nemlig i ferd med å utvikle et nytt prevensjonsmiddel for kvinner, som ikke inneholder hormoner. Mens vanlige p-piller inneholder to hormoner og stopper eggløsningen, tar det nye middelet i bruk helt nye metoder:

Les alt om p-piller her:

Eggløsningen foregår som normalt. Men ved å stoppe en bestemt budbringer fra genene, får ikke eggcellene beskjed om å produsere det stoffet som er nødvendig for at sædcellene skal kunne trenge inn, ifølge BBC News.

- Dette er et veldig interessant prinsipp som er målrettet og ikke-hormonelt. Det elegante er at man ikke endrer genene, eller DNA-et. Man bare stopper genenes budbringer, RNA, forklarer Ole Erik Iversen, professor og overlege ved Kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus til DinSide Helse.

Vil ta minst ti årFlere opplever bivirkninger av p-pillen, og selv om den ifølge Iversen er bedre enn sitt rykte, mener han det er behov for flere alternativer.

- Nye prinsipper med forenkling og forbedring er det man skriker etter. De fleste tåler p-pillen utmerket, men noen tåler den dårlig. Det er typisk de over 35 år, de med blodpropp i familien og overvektige, og disse har behov for et alternativ, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer