P-pilledropp bekymrer

I fjor falt p-pillesalget i Norge kraftig. Økte blødningssmerter, uønskede graviditeter og aborter kan bli følgene, frykter gynekolog.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: PHOTOPQR/LA VOIX DU NORD
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: PHOTOPQR/LA VOIX DU NORD Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 2003 til 2006 økte salget av såkalte definerte døgndoser med seks prosent hvert år. Men fra 2006 til 2007 gikk salget derimot ned med seks prosent, viser tall fra Apotekerforeningen.

P-piller er likevel mest pop. Les mer her

Rolf Kirschner, seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken, Rikshospitalet og leder av Norsk gynekologisk forening, er bekymret for nedgangen.

- Seks prosent er ganske mye. P-pillen er primært en medisin for å hindre graviditet, dempe blødninger under menstruasjonen og smerter knyttet til det. Følgene av at kvinner slutter å ta p-pillen, kan bli økt blødningsbesvær, smerter, uønskede graviditeter og deretter abort, sier han til DinSide Helse.

- Er det ikke noe positivt knyttet til en nedgang i salget?

- Jeg ser ingenting positivt i det, verken på kort eller lang sikt, sier Kirschner.

Negativ omtale

I Norge bruker rundt 300.000 kvinner p-piller, viser tall fra Statens Legemiddelverk. Yasmin er nå den mest solgte p-pillen, med en omsetning på nesten 70 millioner kroner. I alt ble det solgt p-piller for nesten 150 millioner kroner i fjor, ifølge Apotekerforeningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer