P-pillen kan ødelegge sexlysten for alltid

Kvinner kan få en varig nedgang i sexlysten av å bruke p-piller, sier forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Nedgang i sexlysten er en velkjent bivirkning av p-piller, på grunn av at medisinen senker testosteronnivået.

P-piller hindrer produksjonen av testosteron i eggstokkene, og testosteron er hormonet som sørger for sexlyst både hos menn og kvinner.

I tillegg er en rekke andre seksuelle problemer er satt i sammenheng med p-piller, inkludert redusert sexlyst, dempet eller manglende orgasme og smerter under samleiet.

Før nå har eksperter antatt at disse effektene er reversible og problemene opphever så fort kvinnen slutter med pillene.

Men nå viser ny forskning at effekten på sexlysten kan vare lenge og til og med bli permanent.

Hvis resultatene blir bekreftet er det dårlige nyheter for de mer enn 100 millioner kvinnene verden over som bruker p-piller.

Amerikanske forskere ledet av Irwin Goldstein og Claudia Panzer ved universitetet I Boston studerte 125 unge kvinner som gikk til behandling for seksuelle problemer.

62 brukte p-piller, 40 hadde tidligere gjort det og 23 hadde aldri brukt pillen.

Forskerne målte kvinnenes nivå av stoffet som sørger for at testosteronproduksjonen i eggstokkene blir hindret, SHGB, hver tredje måned i et år. De fant ut at nivået var syv ganger høyere blant brukerne av pillen enn blant kvinnene som aldri hadde brukt medisinen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.