P-pillen trigger migrene

Kvinner som tar p-piller med østrogen har større sjanse for å få hodepine og migrene, viser en stor undersøkelse fra Trondheim.

Publisert
Sist oppdatert

Det er et kjent problem at endringer i kjønnshormonene hos kvinner kan gi hodepine. Noen kvinner opplever også å få migrene under menstruasjon fordi østrogennivåene faller, skriver Reuters.

Disse kvinnene er i tillegg mer utsatt for å få migrene hvis de tar p-piller med østrogen, hevder Dr. Karen Ægidius ved Glostrup sykehus ved Universitetet i København, som ledet den norske undersøkelsen. Pillene kan firedoble østrogennivået, noe som resulterer i et kraftig østrogenfall under menstruasjon.

Undersøkelsen omfatter 13944 norske kvinner over 20 år. Funnene viser en stor sammenheng mellom kvinner som har brukt eller som bruker p-piller med østrogen og hodepine. Kvinner som brukte p-piller hadde 1,4 ganger større sjanse for å få migrene og 1,2 større sjanse for å få hodepine, enn de som ikke brukte pillen.

Det er imidlertid uvisst hvorfor dette skjer.

- Det er kun noen kvinner som har denne sårbarheten. Det er forskjellige hypoteser på hvorfor. Man mener blant annet at østrogen beskytter mot smerte. Derfor er kvinner som har menstruasjon mer sårbare for smerter, siden østrogennivået er lavt, sier Ægidius til Mozon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer