- P-piller forstyrrer luktesansen

Kvinner kan velge feil menn.

P-pillen forstyrrer kvinnens evne til å sniffe opp passende partnere, viser forskning. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
P-pillen forstyrrer kvinnens evne til å sniffe opp passende partnere, viser forskning. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det heter at motsetninger tiltrekker hverandre. Og kvinner skal ha en medfødt evne til å sniffe seg frem til en partner som passer perfekt, nemlig de som har gener ulike deres egne.

Miksen av gener skal sikre at deres fremtidige barn står sterkere rustet mot sykdommer, skriver avisen Daily Mail.

Nå har imidlertid forskere ved universitetene i Liverpool og Newcastle funnet at p-pillen forstyrrer kvinnens evne til å lukte seg frem til den rette.

Les også: Vi snuser opp passende partnere

Kan få store konsekvenser


Og det å ende opp med feil partner, det vil si en mann som sett med vitenskapelige øyne er genetisk ulik kvinnen, kan resultere i vanskeligheter med å unnfange, økt risiko for spontanabort og lange intervaller mellom graviditetene.

I tillegg vil de eventuelle barna de måtte få, være mindre motstandsdyktige mot infeksjoner.

Men som om ikke det var nok: Når kvinnen slutter å bruke p-pillen, og luktesansen går tilbake til normalen, er det ikke usannsynlig at forelskelsen slukner.

Forskerne mener at kvinner ubevisst fanger opp lukten av mannens svette som en genetisk indikator om hvor godt immunforsvaret hans er.

Men ifølge en fersk studie skal altså p-pillen legge denne evnen i brakk, slik at kvinner ender med å velge partnere som genetisk ligner dem selv.

Les også: - Ikke vær redd for p-piller

- Fortsett å ta pillen

For å teste ut hvordan dette fungerer ble en gruppe menn bedt om å sove med t-skjorten på, og unngå bruk av deodorant og andre duftprodukter. T-skjortene ble så fryst ned, frem til testens neste steg.

Nytinte t-skjorter lagt på glassbeholdere, utstyrt med små sniffehull. Om lag 100 kvinner fikk den tvilsomme æren av å lukte på de brukte t-skjortene, jevnt og trutt over en tremåneders periode.

Samtidig fylte de ut hvilke dufter de fant tiltrekkende eller ikke. En del av kvinnene startet å bruke p-piller i løpet av tiden eksperimentet varte, og deres oppfatning av hvilke lukter som virket tiltrekkende endret seg.

Tidligere studier har vist at ufrivillig barnløse par ofte har mer like immunsystemer enn andre.

Fertilitetseksperter vil likevel ikke anbefale kvinner å droppe p-pillen.

- Jeg er sikker på at de dype følelsene man utvikler overfor partneren i løpet av et forhold vil overskygge hvordan svetten deres lukter, sier professor Bill Ledger ved Sheffield University.

Her kan du lese mer om p-piller

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer