P-piller kan gi slag

Dagens p-piller er mindre skadelige enn tidligere. Men fremdeles har brukerne risiko for hjerteinfarkt og slag.

Publisert
Sist oppdatert

P-pillene som lages i dag har mindre doser med estrogen enn pillene hadde før. Det gjør dem også tryggere. Ny forskning viser imidlertid at de fremdeles gir en økt risiko for hjerteinfarkt og slag.

Lav risiko for de fleste
De fleste kvinner opplever en svært lav risiko og kan trygt bruke p-piller. Kvinner som allerede er i risikosonen for hjertelidelser, har derimot en mye større risiko. Dette inkluderer overvektige kvinner med høy risiko for diabetes og kvinner med lidelsen kalt polycystisk ovarie syndromet (PCOS). Kvinner med denne lidelsen har eggblærer på kanten av eggstokkene. De har dessuten for mye testosteron, det mannelige kjønnshormonet, og reagerer dårlig på insulin. I følge Diabetesinfo.no lider hver syvende norske fertile kvinne av sykdommen. Halvparten av disse er overvektige.

- Jeg tror det er riktig å tro at kvinner som allerede har en økt risiko for hjertelidelser kan være spesielt sårbare, sier forsker John E. Nestler til WebMD.

Han sier videre at det trengs flere studier for bedre å kunne forstå risikoen kvinnene opplever ved bruk av prevensjonsmidlet.

Sjelden, men mulig
Det er sjelden kvinner i fruktbar alder får hjerteinfarkt eller slag, men det kan skje. Tidligere var risikoen for p-pillebrukere stor, men i dag er man usikre på hvor stor risikoen er. For å klarere dette undersøkte Nestler og hans kolleger fra Virginia Commonwealth University og University of Sherbrooke relevante studier av kvinner som tok lavdoserte p-piller. Studiene var gjort mellom 1980 og 2002.

Resultatet viste at kvinner som tar p-piller har dobbelt så stor risiko for hjertelidelser i forhold til ikke-brukere. Risikoen synker til normalen straks hun slutter å ta pillen. Men selv om risikoen dobles, er den fremdeles svært lav.

Kvinner med PCOS blir ofte anbefalt å ta p-piller. En av grunnene til det er at de da får regelmessig menstruasjon, noe som hjelper med å behandle lidelsen. Nestler tror mange andre medisiner er et tryggere alternativ, siden kvinnene allerede har høy risiko for hjertelidelser.
- Det er hvert fall mulig at p-piller ikke representerer den optimale behandlingen for PCOS, sier han til WebMD.

Mozon.11.07.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer