P-piller kan øke kvinners fruktbarhet

Det å ta p-piller over en lang periode kan øke kvinners fruktbarhet etterpå - og ikke redusere den - slik man tidligere har trodd. Det viser ny forskning fra England.

Publisert
Sist oppdatert

P-piller kan øke kvinners fruktbarhet
Det å ta p-piller over en lang periode kan øke kvinners fruktbarhet etterpå - og ikke redusere den - slik man tidligere har trodd. Det viser ny forskning fra England.
Hege Eilertsen

Lenge har man trodd at p-piller kunne redusere kvinners fruktbarhet etter at de sluttet å ta pillen. Nyere forskning viser imidlertid at fruktbarheten kan øke etter at man har gått på p-piller i en lengre periode.

Det er konklusjonen britiske forskere har kommet frem til, etter å ha studert funnene i undersøkelsen Children of the 90s study . Det melder BBC Online.

Forskerne tror funnet vil virke beroligende på kvinner som er langtidsbrukere av p-piller. Bare i Storbritannia alene bruker en av fire kvinner p-piller.

Ble raskere gravid
De siste 20 årene har det blitt publisert flere studier som har hevdet at kvinner som går på p-piller risikerer nedsatt fruktbarhet
etterpå.

Sammenlignet med de som har brukt annen prevensjon, rapporterer andre studier om midlertidige forsinkelser for kvinner som har prøvd å bli gravide etter å ha sluttet med p-piller.

Det siste studiet - som er gjennomført av forskere ved universitetene i Bristol og Brunel - viser at kvinner som tar p-piller i mer enn fem år har en større sjanse for å bli gravid innen seks måneder, enn kvinner som aldri har brukt p-piller.

Forskerne har også funnet ut at de som hadde tatt p-piller i en lengre periode ble fortere gravide etterpå, enn de som brukte p-pillene i en kortere periode.

Omfattende studie
Over 8000 gravide kvinner har vært med i undersøkelsen. Samtlige av dem var med på den såkalte Children of the 90s study , som har fulgt 14.000 familier over det siste tiåret.

Kvinnene ble blant annet spurt om alder, om de hadde brukt prevensjon, om de røyket eller drakk alkohol, om utdanning, høyde og vekt. De ble også - dersom svangerskapet var planlagt - bedt om å svare på hvor lenge de hadde prøvd å bli gravide.

Tre fjerdedeler av kvinnene hadde blitt gravide innen seks måneder. Fjorten prosent ble gravide innen et år, mens 12 prosent av kvinnene ble gravide etter at det hadde gått et år.

For de som hadde brukt p-piller forut - i en lengre periode - var det statistisk mindre sannsynlig å få en forsinket graviditet.

Tre fjerdedeler av kvinnene ble gravide innen et halvt år dersom de hadde brukt p-piller i mer enn fem år. For de som aldri hadde brukt p-piller var det - til sammenligning - bare litt over 70 prosent som ble gravide i løpet av like kort tid.

Forskerne fant ingen andre faktorer som kunne forklare forskjellen mellom gruppene.

Etterlyser flere studier
Doktor Alexandra Farrow, som er hovedforfatteren bak studiet, sier funnene kan tyde på at kroppen setter på pauseknappen , og at p-pillene i så måte kan ha en beskyttende effekt.

Men til tross for at undersøkelsen nok kan virke beroligende på kvinner som har gått lenge på p-piller, synes hun man skal behandle studieresultatet med forsiktighet inntil det bekreftes av nye studier.

En talsmann for foreningen for familieplanlegging i England mener funnene i undersøkelsen er interessante:

- Mange kvinner er overrasket over hvor raskt de blir gravide når de slutter å ta p-piller.

Mozon.no, 27.09.02

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer