P-piller øker risikoen for livmorkreft

Ti års bruk av p-piller dobler risikoen for livmorkreft, sier britiske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Langtidsbruk av p-piller fører til økt risiko for livmorskreft. Etter ti år er risikoen doblet for dem som har brukt pillen sammenlignet med dem som aldri har gjort det, sier forskere fra Cancer Research UK.

Røyking og antall sex-partnere er uinteressante forhold i denne sammenhengen. Mønsteret er det samme uansett, viser det britiske forskningsresultatet.

Den vanligste grunnen til at kvinner får livmorkreft er den seksuelt overførbare infeksjonen av HPV-viruset. Nå viser det seg at bruken av p-piller også er en viktig risikofaktor.

De nye funnene kommer fra britiske forskere som er blitt bedt om å gå gjennom tidligere studier av Verdens helseorganisasjon. De har gransket 28 studier fra flere land fra 1986 og fremover, skriver det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

Totalt har forskerne sett på 12.500 tilfeller av livmorkreft.

Resultatene tyder på at risikoen for å utvikle denne typen kreft øker med tiden kvinnene har gått på p-piller.

Sammenlignet med kvinner som aldri hadde brukt p-piller, hadde kvinnene som hadde brukt prevensjonen 10 prosent økt risiko dersom de hadde brukt pillen i mindre enn 5 år, 60 prosent større risiko dersom de hadde brukt den i mellom fem og ni år og doblet risiko dersom de hadde brukt den i ti år eller mer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer