P-piller røker risikoen for brystkreft

Kvinner i alderen 45-49 år har fordoblet risiko for å få brystkreft ved bruk av p-piller. Unge kvinner kan derimot trygt bruke p-piller.

Publisert
Sist oppdatert

P-piller røker risikoen for brystkreft

Kvinner i alderen 45-49 år har fordoblet risiko for å få brystkreft ved bruk av p-piller. Unge kvinner kan derimot trygt bruke p-piller.

Institutt for samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø, har gjort en stor befolkningsstudie for å finne eventuell kreftrisiko ved p-pillebruk. Den viser at brystkreftrisikoen er fordoblet hos p-pillebrukere. Dette har derimot bare praktisk betydning for kvinner over 40.

- Kvinner som nærmer seg overgangsalderen bør vurdere andre prevensjonsmidler enn p-piller, sier stipendiat Merethe Kumle til Den Norske Kreftforenings nettavis på kreft.no. Hun oppfordrer derimot unge kvinner som trenger prevensjon til å bruke p-piller av hensyn til den totale helsegevinsten. Selv langvarig bruk i ung alder og utdeling av p-piller til yngre kvinner ned i 15 til 16-årsalderen mener Kumle er uproblematisk. Kvinner i alderen 45-50 år bør imidlertid holde seg unna p-piller.

Risikoen øker med 50 prosent Totalt viser Kvinner og kreft-studien at risikoen for brystkreft øker med cirka 50 prosent ved p-pillebruk. Av de kvinnene som var 30 år da studien startet i 1991, er ikke risikoen for brystkreft økt. Men for kvinner i aldersgruppen 45-49 år som bruker p-piller, er det en markert økning i risikoen for utvikling av brystkreft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer