P-piller virker dårligere på overvektige

Overvektige kvinner har ”dramatisk høyere risiko” for å bli gravide mens de bruker p-piller sammenlignet med normalvektige, sier en gruppe amerikanske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

En overvektig kvinne har 60 til 70 prosent høyere risiko for å bli gravid mens hun tar p-piller sammenlignet med en som er slank, viser forskningen.

Forskerne forstår ikke akkurat hva som skjer, men det kan ha en sammenheng med hvordan medisinen blir bearbeidet av personer med mye kroppsfett.

De amerikanske forskerne sammenlignet 248 kvinner som ble gravide mens de tok p-piller med en gruppe på 533 kvinner som ikke ble gravide mens de brukte samme type prevensjon.

Doktor Victoria Holt fra Fred Hutchinson Cancer Research Centre i Seattle ledet forskningen.

- Disse resultatene viser enda en grunn til at overvekt er helsefarlig, sier hun.

- Overvektige kvinner har tydelig høyere risiko for å bli gravide mens de tar pillen enn normalvektige kvinner, og dette fører til et betydelig antall uønskede graviditeter.

Forskerne målte kvinnenes kroppsmasseindeks (BMI). Denne sier noe om forholdet mellom høyde og vekt, og regnes ut ved å dele vekten i kilo med kvadratet av høyden. En BMI mellom 18,5 og 25,9 blir sett på som normalt, 25 til 29,9 er overvekt og over 30 er fedme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer