P-plaster kan gi blodpropp

Kvinner som bruker p-plaster har dobbelt så store sjanser for å få blodpropp sammenliknet med de som tar pillen.

Publisert
Sist oppdatert

Det er produsenten av p-plasteret, Ortho Evra, som står bak meldingen, og viser til ny forskning.

Det er ikke første gang produsenten advarer mot alvorlige bivirkninger. I fjor ble det rapportert om flere dødsfall i USA.

Den nye forskningen baserer seg på to nye studier. Den ene fant ingen økning av blodpropp hos kvinner som bruker p-plaster.

De foreløpige resultatene fra den andre studien viser imidlertid at kvinner som bruker p-plasteret dobler sjansen for blodpropp i ben og lunger. Men forskerne understreker at sjansen er svært liten, og at blodpropp er en potensiell fare ved all hormonell behandling.

Plasteret som inngikk i disse studiene er ikke det samme som er markedsført i Europa, ettersom Ortho Evra har en høyere andel av østrogen.

- Det er ukjent om denne forskjellen har noen betydning, ettersom andelen østrogen som absobereres til blodbanen gjennom huden er den samme, sier medisinsk sjef Even Sundal i legemiddelfirmaet Janssen-Cilag til Mozon. Selskapet markedsfører p-plasteret Evra i Norge.

Ikke på OBS-liste

I Norge er man klar over opplysningene fra de amerikanske studiene, men kvinner frarådes likevel ikke fra å bruke p-plaster.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer