P-stav vanskelig å sette inn

Mange svenske kvinner som trodde de brukte en effektiv beskyttelse mot graviditet, p-staven Implanon, er blitt gravide fordi legen ikke satt den inn riktig. I Norge er tre blitt gravide.

Publisert
Sist oppdatert

Applikatoren, som er instrumentet man bruker for å sette staven inn under huden, er ikke lett å skjønne seg på for mange leger. Når de prøver å sette den inn under huden i kvinnens overarm hender det at staven ramler på gulvet eller blir igjen inne i applikatoren, skriver den svenske avisen Göteborgs-Posten.

I vår hadde 22 svenske Implanon-brukere rapportert inn at de var blitt gravide selv om de trodde de brukte prevensjonsmiddelet. De siste tre årene har 16 svenske kvinner blitt gravide fordi de uten å vite det ikke har fått staven implantert, og ytterlig 12 tilfeller kommer sannsynligvis av samme tabbe, skriver avisen.

I Sverige er p-staven mer utbredt enn i Norge. 35.000 kvinner bruker den i vårt naboland, mens det er satt inn 4700 av dem i Norge.

Siden den ble lansert i mai 2002 har det vært 3 tilfeller av uønsket graviditet som skyldes at staven ble igjen inne i applikatoren.

Legemiddelfirmaet som selger prevensjonsmiddelet har kurset 500 leger om hvordan de skal sette inn staven, og anbefaler kvinner å gå til en av dem dersom de vil bruke implantatet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer