På en sky av tortur

Etter vinterens oppstuss rundt dun fra fugler som er plukket levende, er nå produktene tilbake i butikkene.

Hvor kommer dunet i dyna fra? En nokså høy andel av dunet plukkes av levende fugler. Kontrollrutinene er dårlige Foto: Colourbox.com
Hvor kommer dunet i dyna fra? En nokså høy andel av dunet plukkes av levende fugler. Kontrollrutinene er dårlige Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det begynte i Sverige i februar, da svensk TV4s "Kalla fakta" avslørte at svenske dyner inneholdt fjær fra gjess og ender som ble plukket levende. Dette er svært smertefullt for dyrene og forbudt i de fleste land, men det forekommer likevel i stor utstrekning i Kina og i noen østeuropeiske land, deriblant Ungarn.

Svenske butikkjeder trakk i rask rekkefølge produkter som inneholder dun fra Kina og Ungarn ut av sine butikker, men en undersøkelse Råd och Røn har foretatt, viser nå at de er tilbake igjen.

To av de største dunproduserende landene er Kina og Ungarn, og det er også i disse to landene plukking av levende gjess er mest utbredt. Denne videoen viser slik plukking. DinSide hevder ikke at dunen herfra selges i Norge.

Verdiløse sertifikater

De fleste butikkjedene sier at leverandørene gir dem sertifikater som garanterer at dunen ikke er plukket fra levende dyr, men den svenske fjernsynsreportasjen viste at slike sertifikater var bortimot verdiløse.

Noen andre kjeder, som Ikea og Ellos, foretar nå egne undersøkelser rundt produsentene og inspiserer av og til gårdene dunen kommer fra. Her er det mindre risiko for at dunen kommer fra levende gjess. Også Jysk foretar egne kontroller, men godtar også kontroller fra andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer