På nett med mobilen

Nettbruk på mobil for dummies.

Publisert
Sist oppdatert
Det er stor usikkerhet der ute rundt nett på mobil, og mange tror feilaktig at det er veldig dyrt.Anders Krokan


Med de nye mobilene kan vi lese avisen på nett, eller sjekke e-mail enten vi er på bussen, ligger i sengen, er på stranden - eller på ferie i utlandet.

Få DinSide på mobilen

Likevel er det ikke så mange av oss nordmenn som bruker mobilen til dette. En av grunnene til det, er nok at forestillingen om at internett på mobil er dyrt, henger igjen. (Se mer om nordmenns mobilvaner i faktaboksen under.)

Bli sjokkert av nyhetene du kan lese på mobilen. Ikke regningene som kommer etterpå. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com
Bli sjokkert av nyhetene du kan lese på mobilen. Ikke regningene som kommer etterpå. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com Vis mer


Det kan være dyrt, men bruker du mobilen smart, er det ingen grunn til å ruinere seg.

Kort fortalt

Det er, i hovedsak, to faktorer du må ta hensyn til, når det gjelder å gå på nett med mobilen.

 • Surfer du på mobilnettet, eller trådløs sone, og hvordan dette er priset
 • Hvilke typer sider du er inne på
 • I tillegg lønner det seg å ha et abonnement som er tilpasset ditt ringe-, melding- og surfemønster.

  Finn beste abonnement med DinSides mobilkalkulator

  Båndbredde og prising

  I de gode, "gamle" dager, kunne man laste ned via HSCSD. Denne måten å gå på nett via mobilen på innebar at man betalte for tiden man surfet, altså tiden man var på GSM-nettet.

  Det er imidlertid de færreste som har mobiltelefoner som støtter dette i dag, de fleste vil forholde seg til GPRS (en utvidelse av GSM-nettet), Edge, 3G eller Turbo 3G. De ulike benevnelsene viser til hastigheten, det vil si hvor mye du får lastet ned per minutt, i stigende rekkefølge. Prisingen av disse tjenestene går på mengden informasjon du laster ned, du betaler altså ikke for tiden du surfer, men informasjonen du får.

  I tillegg vil noen med de mest avanserte telefonene kunne surfe på WLAN, det vil si, på trådløst nett, dersom man er inne i en trådløs sone. Da vil du betale på "gamlemåten", det vil si per minutt.

  Ifølge informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, er det svært få mobiler som har støtte for dette i dag, men dersom dette er aktuelt vil du bli spurt om du ønsker å surfe på denne måten, eller via mobilnettet (GPRS, Edge, et cetera).

  Det vil nesten alltid lønne seg å surfe på mobilnettet, med mindre du vil laste ned ekstremt tunge sider over kort tid, og har muligheter til å surfe på trådløst nett.

  Skadebegrensning

  Anders Krokan i Telenor råder alle til å være forsiktig med nett på mobil i utlandet. Det er uoversiktelig og blir fort dyrt. Foto: Ole Walter Jacobsen Foto: Ole Walter Jacobsen
  Anders Krokan i Telenor råder alle til å være forsiktig med nett på mobil i utlandet. Det er uoversiktelig og blir fort dyrt. Foto: Ole Walter Jacobsen Foto: Ole Walter Jacobsen Vis mer


  Det kan være vanskelig å ha oversikt, og for den gjengse mobilsurfamatør kan det synes umulig å vite om man er på GPRS eller Turbo 3G. Man velger det ikke selv, dette skjer automatisk. Prisingen for dette er imidlertid lik, så dette har ikke med pris, men med brukeropplevelsen å gjøre.

  En rekke abonnementer har et tak på hvor mye du kan belastes for nettbruk per dag. Det kan være greit å avklare dette, slik at du slipper overraskelser på mobilregningen. Dersom du ønsker å surfe mye, finnes det også abonnementer som har fastpris (eller "gratis") mobilsurf på kvelder og helger.

  Vårt råd er derfor klart: Sjekk med din leverandør hva som gjelder for din telefon og vilkårene ditt abonnement, så unngår du ubehagelige overraskelser.

  Finn beste abonnement med DinSides mobilkalkulator

  mob eller www?

  Ifølge Krokan er hovedskillet i hvordan mobilregningen din vil se ut etter surfing avhengig av om du surfer på mobiltilpassete sider eller vanlige internettsider. En rekke nettaviser og nettsteder, som for eksempel Facebook, har nemlig laget egne sider for dem som vil lese på mobil.

  Disse er kjennetegnet med at det står "mob" i stedet for "www" foran selve adressen, som i "mob.nettavisen.no" i stedet for "www.nettavisen.no". Det er heller ikke alltid "mob" som gjelder, for eksempel har Facebook bare "m".

  - Mobilversjonen er ofte lettere å laste ned, det vil si det vil koste mindre, sier Krokan til DinSide.no. - Denne typen nettsteder anbefales på mobilen. Men de aller fleste mobiler er satt opp slik at du automatisk vil komme til de mobiltilpassete sidene.

  Det kan være vanskelig å vite om du er på en mobil- eller nettside, men dersom du går inn, for eksempel via en søkeside, vil urlen vises i resultatene. Du kan også helgardere deg ved å bokmerke mobilvariantene av dine favorittnettsteder. Hvordan du gjør dette, er litt avhengig av nettsted og telefon, vi anbefaler å sjekke med hvert enkelt nettsted (gjerne på nett, for det er billigst!).

  Nett i lommen

  Surfer du med mobilen? (Avsluttet)
  Ja, ofte(38%) 118
  Ja, men sjelden(36%) 112
  Nei, det frister ikke(14%) 44
  Nei, men har lyst til å prøve(11%) 33
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Her kan du lese mer om hvordan du får DinSide på mobilen.

  Ingen regel uten unntak: Enkelte nettaviser tar seg betalt for at du skal lese dem på mobilen, men dette vil bli opplyst om før du laster ned betalingsartiklene.

  I tillegg bør du være observant på såkalt streaming. Det vil si at du spiller av musikk eller en videosnutt/TV. Her kan tellingen fort løpe løpsk, og det kan koste deg flere titalls kroner i minuttet, i tillegg til den enkeltkostnaden du ofte vil bli belastet. De tre kronene noen belaster deg for å se en video, kan altså fort bli til 130. Merk at det finnes enkelte innholdstjenester, der datakostnader er inkludert i prisen.

  I utlandet

  Hva så, når du reiser på ferie, og vil ha ferske nyheter hjemmefra på playaen, eller i frokostsalen på hotellet?

  - Det er en helt annen type prising i utlandet. Dette er viktig å tenke på, sier Krokan til DinSide. Dette er heller ikke dekket inn under de ulike "fastpris"- eller "frisurf"abonnementene.

  Vi har laget en enkel feriesurfkalkulator, som viser deg hvor mye det koster å laste ned med noen av de vanligste abonnementene, fra tyve store ferieland. Du kan lese mer om smart feriesurfing, og prøve vår kalkulator her:

  Feriens billigste mobilsurf

  Hva bruker vi mobilen til?

  Ifølge en undersøkelse av Perduco for NetCom bruker de fleste av oss mobilen til det den er laget for: å ringe med. 71,5 prosent ringer daglig, 18,2 prosent ringer ukentlig, mens 6,3 prosent ringer sjeldnere enn dette. 67,8 prosent av oss sender daglig sms, 19,4 sender tekstmelding omtrent en gang i uken, mens 6,7 prosent sender sjeldnere enn en gang i uken. 5,9 prosent sender aldri sms.

  Glem myten om at kvinner skravler. NetComs undersøkelse viser at menn ringer desidert mest, mens kvinner smser mer enn menn.

  Kameramobiler
  Bildemeldinger, eller mms, har ennå ikke slått helt an. 2,1 prosent sender daglig, 20,8 prosent omtrent en gang i uken, mens 42,3 prosent sender sjeldnere.

  Det er mange som kun sender mms-meldinger ved spesielle anledninger, for eksempel når de er på ferie, i stedet for å sende postkort.

  Bildemobilene selger, men svært få er veldig aktive. 7 prosent tar daglig bilder, 26,5 prosent tar bilder ukentlig, mens 37 prosent sjelden bruker mobilen som kamera. Nesten tredve prosent tar aldri bilder med mobilen.

  Tjenestene knyttet til kameramobiler er de som har økt mest de siste årene. I 2004 brukte en av tre mobilen til å ta bilder, i fjor hele syv av ti. Likeledes brukte cirka 40 prosent mobilen til å sende mms i 2004, mot 71 prosent i 2008.

  Andre nettjenester på mobilen
  Når det gjelder bruk av nettjenester sier undersøkelsen intet om hvor mange som bruker mobilen til å gå på nett - men 4,9 prosent sjekker e-post daglig med mobilen. 5,5 sjekker epost ukentlig, mens 11,4 prosent gjør det innimellom, men sjeldnere enn en gang i uken. 77,9 prosent bruker ikke mobilen til å lese mail.

  Noen få ser også TV med mobilen, drøye 10 prosent opplyser at de har gjort dette, hvorav under fire gjør det hver dag. Hele 88,8 prosent oppgir at de aldri bruker mobilen til å se på TV.

  Kilde: NetCom


  Kilde: DinSide, Aller Edge, Telenor, NetCom

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer