På tide å bytte bank?

Sjekk om du vil spare på bankbytte, og se hvordan du går fram.

STOR UTGIFTSPOST: Boliglånet er den største faste utgiftsposten for de fleste. Kanskje den kan bli mindre hvis du bytter bank? Foto: COLOURBOX
STOR UTGIFTSPOST: Boliglånet er den største faste utgiftsposten for de fleste. Kanskje den kan bli mindre hvis du bytter bank? Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På onsdag satte Norges Bank ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Nå ligger den på 1,5 prosent.

Grunnen til at sentralbanksjef Øystein Olsen satte den ned, er at den norske kronen er veldig sterk, og det er ikke gunstig for norske eksportbedrifter.

Godt nytt?

Når styringsrenten går ned, er dette gode nyheter både for eksportbedriftene, fordi det gjør at kronekursen svekkes, og norske varer og tjenester klarer dermed bedre å konkurrere på verdensmarkedet.

For oss med boliglån er det også gode nyheter, fordi det betyr at boligrenten vil holde seg på et hyggelig lavt nivå.

Vel ... det stemmer ikke nødvendigvis. Faktisk varslet Fokus Bank nylig at de skulle sette opp boliglånsrenten med 0,20 prosentpoeng, til 3,95 prosent. Dette var bestemt før Norges Bank hadde rentemøte, og etter Norges Banks overraskende rentenedsettelse denne uka, gjorde Fokus Bank i går helomvending. Renta blir nå stående på 3,75 prosent inntil videre.

Dette viser uansett hvor labil rentesituasjonen er, og vi skal uansett huske på at i 2005, da styringsrenten også var nede i 1,75 prosent, lå boliglånsrentene på så lite som 2,25-2,5 prosent. I dag ligger de fleste bankers boliglånsrenten på mellom 3,6 og 3,95 prosent (ingen har turt å sette den opp til firetallet foreløpig).

Likevel - en boliglånsrente på rundt fire prosent er lavt. De fleste økonomer anbefaler deg ikke å ha større lån enn at du kan håndtere et rentenivå på 6-7 prosent, det er dette som regnes som "normalt" rentenivå.

Skylder på pengemarkedsrenten

Grunnen til at boliglånsrenten er såpass "høy" i forhold til i 2005, er at det globale økonomiske klimaet ser helt annerledes ut nå enn da. Den gang var det bare solskinn og oppturer, i dag er mange land hardt rammet av en økonomisk krise. Og det gjør at rentenivået på pengemarkedet er høy. Det rammer norske banker når de skal låne penger selv, og dermed er det ingen banker som tilbyr rente på under tre prosent - bortsett fra Statens Pensjonskasse, som har en nominell rente på 2,716 prosent. Det er dessverre bare medlemmer som får ha boliglån her.

Men vi andre kan gjøre lurt i å sjekke om den renten vi betaler i banken vår er den laveste vi kan få. Generelt sett er vi nordmenn altfor sløve på å sjekke dette, og tror at terskelen er veldig høy for å bytte bank.

Den er ikke det. Det er egentlig en ganske enkel prosess.

Journalisten gjorde det for ett og et halvt år siden, og skrev om prosessen her.

VERDT INNSATSEN: Det tar ikke mange minuttene å finne ut om en annen bank kan tilby lavere boliglånsrente. Foto: Colourbox
VERDT INNSATSEN: Det tar ikke mange minuttene å finne ut om en annen bank kan tilby lavere boliglånsrente. Foto: Colourbox Vis mer


Her oppsummerer vi hvordan du går frem:

1. Finn ut hvor mye du betaler i rente nå, hvor stort lånet er, og resterende løpetid på lånet.

2. Gå inn på DinSides kalkulator Hva er boligen din verdt?, så får du en pekepinn på hvor mye boligen din er verdt i dag.

3. Gå så inn på Finansportalen.no, og plott inn størrelsen på lånet og løpetiden, og du vil få opp en liste over hvilke banker som tilbyr deg den laveste boliglånsrenten.

Ser det ut som om du kan spare en del på å bytte bank? Husk bare å ta høyde for at det koster opp mot et par tusenlapper å skifte (noen ganger betaler din nye bank dette for deg).

Hvis du ser at det lønner seg for deg å bytte bank, så er oppskriften videre følgende:

1. Gå til den nye bankens nettside og fyll inn skjemaet som skal vise om banken kan tilby deg boliglån, og hvilken rente du får. Du må plotte inn årsinntekt, samlet gjeld, antatt boligverdi osv. Det er ikke vanskelig, bare du har denne informasjonen tilgjengelig.

2. Deretter blir du kontaktet av banken, dersom de ser at de kan tilby deg lånet. De vil be deg sende dem en kopi av siste lønnsslipp(er), siste årsoppgave, og en verdivurdering eller takst som ikke er mer enn rundt seks måneder gammel.

3. Hvis du ikke er i besittelse av en slik verdivurdering eller takst, ringer du bare en eiendomsmegler og ber om en verdivurdering. De fleste gjør dette gratis, og kan som regel komme ganske kjapt. Alt du trenger å gjøre er å vise frem boligen i noenlunde ren og ryddig stand.

4. Når du har sendt inn de nødvendige papirer går det slag i slag. Du vil få tilsendt dokumenter du må hente på Posten med gyldig legitimasjon, signere dem, og returnere til banken (hvis den ikke har en filial i nærheten der du kan gjøre dette).

Så vil alle dine konti i den gamle banken overføres til den nye. Du får nytt bankkort, og må bare huske å memorere den nye koden, og gjerne det nye kontonummeret også.

Husk å gi arbeidsgiveren din beskjed om at du har byttet kontonummer. Det er likevel ikke slik at noen av pengene dine "forsvinner" fordi de blir sendt til ditt gamle kontonummer. Din gamle bank har forpliktelse til å melde fra at kontonummeret ikke er i bruk lenger, og de fleste vil også i en viss periode etter bankbyttet sende pengene videre til din nye bank automatisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer