Svindel med kontaktløse bankkort

- Pakk kortet inn i aluminiumsfolie

Slik er du sikker på å unngå at svindlerne tapper kortet ditt for penger i folksomme områder.

FORBRYTERE I FOLKEMENGDER: Har du begynt å bruke kontaktløst bankkort og er redd for svindlere som tapper kortet ditt i folksomme områder? Det er foreløpig ikke rapportert om tilfeller som dette, men du kan gjøre tiltak for å beskytte kortet ditt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FORBRYTERE I FOLKEMENGDER: Har du begynt å bruke kontaktløst bankkort og er redd for svindlere som tapper kortet ditt i folksomme områder? Det er foreløpig ikke rapportert om tilfeller som dette, men du kan gjøre tiltak for å beskytte kortet ditt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

I forrige uke skrev vi om «tæpping», som er fornorskningen av engelske «tapping», eller kontaktløs betaling med bankkort. Du kan altså betale uten å trekke kortet eller taste inn pin-koden din, sistnevnte så lenge beløpet er under 200 kroner.

Det er nå om lag tre millioner kontaktløse bankkort med Bank Axept i omløp i Norge, og innen utgangen av året er det forventet at antallet vil øke med ytterligere én million.

Kjenner ikke til svindelsaker med norske kunder

I kjølvannet av den nye teknologien er du kanskje bekymret for hvor utsatt du blir for svindlere som forsøker å tappe kortet ditt for penger. I fjor høst skrev blant annet SVT om hvordan svindlere kunne skanne bankkort og lagre informasjonen om dem, såkalt «skimming». Det er imidlertid ikke rapportert om slike svindelsaker, ifølge det svenske politiet.

Britiske medier har skrevet om bankkunder som har fått frastjålet sine kontaktløse kort hvor tyvene har tappet dem for det disponible beløpet. Det er også skrevet om tilfeller der bankkortene blir «skimmet» i menneskemengder, og viser til at kontaktløse kort svindles for større summer hvert år.

- Vi har ikke fått rapportert inn svindelsaker i Norge der svindlere går rundt i menneskemengder med utstyr for å lese av kontaktløse kort, sier Geir Bonde i Bits, bank- og finansnæringens infrastrukturselskap som er heleiet av Finans Norge.

Bonde har heller ikke kjennskap til at skimming har skjedd i utlandet, men utelukker ikke at dette kan ha skjedd. Erfaringene til Bits fra andre land tilsier at tyveri av selve kortet er den største utfordringen med kontaktløse kort, ikke digitale lommetyver som skimmer kortene.

- Ved tyveri av kontaktløse kort vil det gjenværende disponible beløpet for bruk uten PIN-kode være tapt, sier Bonde.

Verken DNB eller Nordea har fått rapporter fra kundene om svindel knyttet til sine kontaktløse kort.

Beskytt kortet med mappe eller aluminiumsfolie

Forbrukerrådet har vært i kontakt med forbrukerorganisasjoner i hele Europa for å diskutere bruk av kontaktløse bankkort, men har ikke funnet noen utstrakt forekomst av skimming.

- Kunder som blir svindlet på denne måten har god sikring i regelverket. De kan ikke stilles til ansvar så lenge de følger de vanlige sikkerhetskravene, som for eksempel å ikke oppbevare kode sammen med kortet, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Vil du være på den sikre siden og unngå at svindlere tapper kortet ditt for penger med egne kortlesere, kan du for eksempel legge bankkortet i en beskyttende kortmappe, som selges i flere norske butikker.

- Aluminiumsfolie rundt kortet vil også fungere, ifølge forsøk som har blitt gjennomført av europeiske forbrukerorganisasjoner, men vi har ikke foretatt slike tester ennå, sier Jensen.

Bonde i Bits sier at flere kontaktløse kort i samme lommebok også kan vanskeliggjøre svindlernes kommunikasjon med det enkelte kortet. Både bankene, Finans Norge og Bits oppfordrer kundene om å gjennomgå kontoutskriften jevnlig for å sjekke at man kjenner igjen alle transaksjoner.

- Kundene oppfordres til å ta kontakt med banken umiddelbart hvis det dukker opp ukjente transaksjoner på kontoutskriften, sier Bonde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer